Záleží na fantazii a chuti každého, co při přípravě použije. Například čtyřicetiletá Zdeňka Vidlařová z Fryštáku se na výstavu připravovala několik dní dopředu, zkoušela si také už s předstihem upéct různé druhy.

„Zkoušela jsem dvě nové, s dětmi jsme je už také stihli sníst. Jedna byla mrkvová s ananasem. Byla dobrá. Ovšem musím se přiznat, že v receptu bylo, aby se nechala péct pětačtyřicet minut. To se mi ale nezdálo, tak jsem ji nechala péct skoro dvě hodiny, jelikož byla pořád mokrá. Takže tuto bábovku bych začátečníkům nedoporučovala, to by je od bábovek mohlo odradit," zasmála se pro Deník Zdeňka Vidlařová. Jako další vyzkoušela kokosovou bábovku.

„Ta byla opravdu výborná, těsto bylo také vynikající," podotkla pekařka. Do pečení bábovek se v její rodině zapojuje i dcerka a syn. Každý z nich si na výstavu peče svou vlastní bábovku. „Syn jednou udělal i margotovou. K její výrobě byla potřeba tyčinka Margot," řekla Zdeňka Vidlařová.

Jakou bábovku sama připraví na víkendovou expozici, ještě ve čtvrtek zatím netušila. Stále hledala něco netradičního. Dopředu, a to i v minulých letech, vyzkoušela celou řadu dalších druhů: pomerančovou, makovou, ořechovou či třeba olejovou bábovku. Její rodina nenechala bez povšimnutí ani možnou masovou verzi. Tu zkusil její syn. „Udělal vloni klobásovou. Bábovku obložil klobáskami," připomněla Zdeňka Vidlařová.

A že by přímo před výstavou byli všichni nacpáni v kuchyni a hádali se o troubu a suroviny? To prý v žádném případě. Rvačky v tomto směru nejsou. „Máme to v podstatě rozdělené. Děti pečou, než jdou spát, až usnou, tak v kuchyni hospodařím já," dodala Zdeňka Vidlařová. Se svou dcerou už prý vloni vyhrála druhé místo, a to za pomerančovou bábovku.

Tradiční výstava bábovek a pečiva se koná v sobotu a neděli ve fryštácké školní jídelně. Otevřena bude po oba dny od osmé do sedmnácté hodiny. Vystavené exponáty si jejich autoři mohou vyzvednout v neděli po skončení akce, ty nevyzvednuté rozdají v pondělí dětem ve škole. 

Milí čtenáři našeho Deníku, podělte se o svůj recept Máte doma recept na vánoční menu či cukroví, podle kterého vařily a pekly už Vaše babičky a prababičky? Nebo si sváteční stůl připravujete podle svých osvědčených receptů? Pokud byste se o tyto dobroty chtěli podělit i s námi ostatními, pošlete nám recept, pokud možno i s fotografií, na e-mailovou adresu: vanoce.brnensky@denik.czRecepty posílejte do 3. listopadu. Ty nejzajímavější budou otisknuty v předvánočním vydání našich novin. Váš regionální Deník a Český rozhlas Brno.