VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výstava hmyzu: Beseda praskala ve švech. Největší zájem byl o ochutnávku hmyzu

Otrokovice – Jako ve velkém mraveništi. Tak vypadala v sobotu dopoledne již 49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.

28.1.2017
SDÍLEJ:

49. Mezinárodní entomologická výstava a výměnné dny v otrokovické Besedě.Foto: DENÍK/Jana Zavadilová

Myšlenka zrodu této výstavy se vylíhla před více jak dvaceti lety v hlavě organizátora akce Dana Čagánka.

„Dříve jsem musel jezdit na tuto výstavu do Prahy, tak jsem si řekl, proč ji neuspořádat i na Moravě," prozradil.

Podle jeho slov si v sobotu v Besedě dalo sraz 86 vystavovatelů nejen od nás, ale i z Maďarska, Slovenska, Polska, Ruska i Německa. Nenechaly si ji ujít téměř dva tisíce návštěvníků. Počet vystavených exemplářů by snad nikdo nespočítal a jejich hodnotu ani nevyčíslil, každá sbírka má totiž podle slov Dana Čagánka sběratelskou hodnotu.

„Můžeme ale tady vidět i největšího brouka na světě Titanus Giganteus (české názvy jsou titan obrovský a tesařík největší) z Jižní Ameriky. No a velkým lákadlem je ochutnávka hmyzu," představil Dan Čagánek.

Tyto speciality návštěvníkům opět připravovala známá odbornice docentka Marie Borkovcová. Je profesorkou na Mendelově univerzitě v Brně, kde učí zoologii a biologii pro odpadové hospodáře. Již patnáct let se také zabývá entomofágií, neboli laicky řečeno, využitím hmyzu v gastronomii.

V Otrokovicích ji doprovázel a laskominy z červů jí pomáhal připravovat její přítel Vladimír Fišer. „Je to skvělé, letos je tady snad o polovinu více lidí, jak minule, ten zájem nás velmi těší," usmáli se.

U jejich stanoviště nebyl ani kousek místa volný. U stolu, kde se chystaly tyto chuťovky se tísnili labužníci, kteří na jejich konečnou úpravu netrpělivě čekali.

Mohli zde ochutnat nejen perníky se zapečenými šváby nebo mravence v čokoládě. Největší zájem měli o smažené moučné červy. „Recept je jednoduchý," prozradila docentka Borkovcová.

„Stačí je osmažit na kvalitním oleji a jen posolit. Jsou křupaví a lahodní," dodala. Podle ní jsou dvě skupiny lidí. Ti, kteří nedají tyto dobroty nikdy do úst a ty, kteří si je zamilují. Její slova potvrdily i dvě ochutnávající slečny. „Je to jako oříšky nebo lupínky, docela mi to chutná," řekla Adriana Hanělová ze Zlína. Její sestra Natálie se nakonec k ochunávce neodhodlala.

Zvědavost přivedla do Otrokovic i Lenku Buckovou z Hostišové. „Je to tady báječné, oslovila mě tady ta pestrost a barevnost," ocenila výstavu i její atmosféru.

Autor: Jana Zavadilová

28.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Den zdraví ve zdravé škole
21

Bulgur, kuskus, nebo čočkový salát: běžná jídla na základní škole

Žena je psychicky nemocná.

Hledá se Naděžda Skácelová

AKTUALIZOVÁNO

To jsou oni! Poslanci, kteří budou hájit zájmy Zlínského kraje

Profily poslanců zvolených ve Zlínském kraji  

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chceme se omluvit fanouškům. Bylo to hrozné, říká Bačo.

Fotbalistům Zlína to proti Mladé Boleslavi před domácím publikem vůbec nejde.

Lidovec Benešík: Česku je to jedno. Slovák či Japonec

„Česká republika je maximálně tolerantní země. Když se podíváte na to, že volby vyhráli ekonomičtí migranti, tak jednoznačně můžeme EU říct, že nejsme žádní xenofobové. U nás je to jedno: Slovák nebo Japonec,“ sdělil Ondřej Benešík jediný lidovecký poslanec z našeho kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT