K tomu pro všechny zúčastněné nechyběla nabídka zabijačkových specialit, koláčů, ale také valašské kyselice, medoviny, slivovičky a dalších valašských vynikajících specialit.

Stále populárnější nejen u místních

Výstava betlémů v Neubuzi probíhá již několikátý rok a stále více získává na popularitě nejen u místních, ale i přespolních návštěvníků. Mezi hlavní organizátory akce patří sběratel betlémů gajdoš Petr Sovják, který je zároveň i majitelem většiny vystavovaných betlémů. Ten připomněl všechny ty, kteří mu s organizací pomáhali, doplnil, že bez jejich pomoci by výstava nebyla tím, čím je.

„Chceme ukázat lidem, že i my ctíme tradice a máme se zde čím pochlubit. Navíc máme, jak se říká, dobrou valašskou víru," usmál se. Doplnil, že výstavu betlémů zorganizovali s přáteli již posedmé. „Je to echt valašské. Každý z vystavovaných třiceti betlémů je výjimečný," připomněl organizátor výstavy.

Mezi rarity patřil podle něj jak jinak než valašský betlém. Tento betlém Petr Sovják sám navrhl a nakreslil, řezbář jej pak podle jeho předlohy vyrobil. Ovšem nechyběl zde ani například betlém z perníků, mechanický betlém, byly zde k vidění i figurkové betlémy různých velikostí nebo betlémy z papíru. Návštěvníci akce mohli také obdivovat i nejnovější přírůstek Petra Sovjáka – skleněný betlém, figurky v něm byly vyrobeny z tahaného skla.

Ti, kteří si výstavu nenechali ujít, se mohli také podívat na ukázky lidových dovedností. Například draní peří, zdobení perníčků nebo pečení vánočních figurek. Své umění zde předváděl i dráteník.

Součástí výstavy byla i expozice valašské chalupy s pecí a stolem na kterém byly připraveny štědrovečerní speciality Valachů. A kdo při pohledu na ně měl chuť na něco dobrého, dostal valašskou kyselici, buchty anebo třeba i slivovičku „na zahřátí". Zkrátka výstava se návštěvníkům líbila. Byli mezi nimi i manželé Tomáš a Markéta Chovancovi ze Slušovic.

„Jsme tady již podruhé a přijeli jsme rádi. Vždycky tady potkáme někoho známého a popřejeme si hezké svátky," prozradili. To Helena Trunkátová z Neubuze si přišla zase pro inspiraci. „Je to tady moc krásné, výstava se mi moc líbí. Doma mám jen papírový betlém, moc bych si přála betlém s figurkami," prozradila.

Jen kousek od společenské místnosti, kde byla výstava betlémů, se vedle obecního úřadu u vánočního stromu konalo tradiční zpívání dětí z místní základní malotřídní školy.

Pásmo koled v podání dětí nenechalo nikoho chladným, rodiče dětí, ale i jejich prarodiče byli na své potomky jaksepatří náležitě pyšní a odměnili je velkým potleskem.

„S akcí jsem byla velmi spokojená a myslím, že všichni, kteří se jí zúčastnili, také," hodnotila starostka obce Neubuz Renata Zábojníková.

„Chceme zachovávat tradice v naší obci a myslím, že se nám to daří," usoudila. Dodala, že právě na různých společenských akcích v obci po celý rok nejvíce pomáhají právě děti z místní malotřídky. „Bez nich by byly všechny kulturní akce u nás smutné," zdůraznila Renata Zábojníková.