„Děti na naši linku kvůli problémům ve škole volají často. Každý rok touto dobou telefonátů ještě přibývá,“ potvrdil vedoucí zlínské SOS linky Pavel Bráblík.
„Žáci mnohdy předem nevědí, jaké známky na vysvědčení najdou, protože jim je učitelé neoznámili, a trápí je nejistota. Často se obávají reakce rodičů a toho, že je svými výsledky zklamou,“ dodal.

To potvrdila i mluvčí Sdružení Linka bezpečí Vendula Kodetová. „Někteří rodiče, byť to nemyslí vážně, hrozí dětem velmi neuváženě, ať se špatnými známkami raději nechodí domů. Děti, které rodiče trestají, mají často strach, že budou za známky bity, proto se bojí vrátit domů. Rodiče by při hodnocení vysvědčení svých potomků měli hlavně zachovat klid, vážit slova a rozhodně nezahrnovat děti výčitkami,“ poradila.

Hlavním úkolem pracovníků krizových linek je dodat volajícím optimismus. „Snažíme se dětem vysvětlit, že co se nepovedlo teď, povede se třeba příště. Radíme jim také, aby si našly doma nějakého spojence. Může to být třeba babička nebo rodinný známý, kteří doma připraví půdu,“ prozradil Bráblík.
Mnozí žáci řeší neúspěchy ve škole útěkem z domova. „Poslední takový případ jsme řešili i nedávno, kdy zmizel jedenáctiletý chlapec z Napajedel. Po několika hodinách pátrání hocha našel jeho dědeček a přivedl ho domů,“ uvedla mluvčí zlínské policie Jana Bartíková. Dodala, že chlapec kvůli problémům ve škole a špatnému prospěchu odešel z domova už podruhé.

V loňském červnu přijala Linka bezpečí celkem 428 telefonátů týkajících se školní problematiky a vysvědčení. To je přibližně jednou takové množství jako v ostatních měsících. Letos bude podle pracovníků krizových linek situace obdobná.