Většina přihlášených má v České republice trvalý pobyt a pracuje ve Zlíně. Zlepšení českého jazyka jim může pomoci uspět v zaměstnání a domluvit se v běžných situacích.

„O studium češtiny je takový zájem, že bohužel nestačíme uspokojit všechny. Kapacita kurzu je dvacet uchazečů,“ uvedla sociální pracovnice SOZE Renáta Talašová.

Studenti už usedli do lavic a mají za sebou úvodní lekce. Výuku si pochvalují. „Dříve jsme se museli učit sami, a to bylo velmi těžké. Jsem ráda, že se něco takového ve Zlíně objevilo,“ libuje si dvaatřicetiletá šička obuvi Altantuul Munkhjargal z Mongolska. Ta žije ve Zlíně už jedenáct let a jak říká, cítí se tam jako doma. „Chci se v kurzu naučit hlavně správně psát, abych sama zvládala i všechno papírování na úřadech,“ dodává.

Školáky zase přivádí ke studiu češtiny touha vyrovnat se spolužákům. To je i případ čtrnáctiletého Erdenebolda Tsogta z Mongolska. „Chodím do české základní školy třetím rokem, ale stále mi čeština dělá problémy. Do kurzu jsem se přihlásil, abych lépe mluvil i psal, a studovalo se mi tak ve Zlíně snadněji,“ říká.

Cizinci ze slovanských zemí nemají s mluvenou češtinou velké potíže, ale kamenem úrazu je pro ně gramatika. „Domluvit se pro mě není takový problém, s psaním je to horší, zabrat mi dávají například háčky a čárky. Baví mě práce s internetem a tam je znalost gramatiky potřebná, “ vysvětluje jednatřicetiletý řidič Igor Stratijenko z Ukrajiny.

Kurzy se konají dvakrát týdně, vždy po třech vyučovacích hodinách. Účastníkům jsou zdarma k dispozici učebnice. Ti, kterým se podaří vytrvat do konce kurzu, dostanou na závěr osvědčení o jeho absolvování. Cizinci však budou muset nejprve prokázat své nabyté znalosti u závěrečného testu.