„Vždycky jsem se chtěla stát letuškou. Vystudovala jsem proto střední hotelovou školu, kde jsem se naučila servis a především pak cizí jazyky, které jsou základním předpokladem pro výkon této profese. Následoval odborný konkurz na letušku, byla mi přidělena základna ve Švédsku. Tam jsem nakonec již nevyrazila a rozhodla jsem se budovat kariéru v regionu,“ vzpomíná sympatická blondýnka, která tehdy získala nabídku od zahraniční letecké společnosti.
I když na svou vysněnou práci zdárně absolvovala nutný kurz, nakonec se rozhodla jinak.
„Díky praktické zkušenosti a možnosti srovnání jsem si uvědomila, že pracovat v letadle i kvalitní restauraci mě baví, navíc v restauraci se může člověk stále odborně posunovat, v letadle je práce více monotematická,“ říká.
Začínala coby servírka v jedné otrokovické restauraci. Poté přešla do už zavedené restaurace Baltaci v Napajedlích, kde se vypracovala na vedoucí směny.
Odtud putovala do tříhvězdičkového hotelu Baltaci ve Zlíně, pak do stejnojmenného pětihvězdičkového. Vyzkoušela různé pozice: servírku, recepční, práci za barem.
Obsluhovala celou plejádu špičkových osobností a řídila realizaci velmi prestižních eventů, od VIP večeří u kulatého stolu až po cateringy pro 1000 lidí. Vypracovala se až na F&B manažerku Baltaci. Nyní má před sebou novou výzvu, rozjezd oboru kuchař-číšník na vyhlášené zlínské střední hotelové škole.
„Máme u nás na škole velkou motivaci ve Zlíně dokázat, jak má duální vzdělávání fungovat v praxi a věřím, že naše škola bude do několika let ukázkovým modelem, kam se má odborné vzdělávání ve 21. století ubírat. Jsme již nyní zapojeni například do Erasmu. Nechceme vymýšlet věci již vymyšlené, chceme začít dělat to, co řada zemí západní Evropy již dlouhá léta dělá,“ doplňuje.
Barbora Gregorová se nyní těší, až od nového školního roku ve škole otevřou nový učební obor kuchař-číšník. V letošním roce bude otevřen pilotní první ročník učebního oboru. Studenti v něm budou studovat v obvyklém modelu „týden škola, týden praxe“.
„Když jsem dostala nabídku jít pracovat do školy, neváhala jsem. Chtěla jsem totiž dětem předat své desetileté zkušenosti z pohostinství.
Práce ve službách je krásná a věřím, že o tom své studenty dovedu přesvědčit a zapálit je pro ni. Jsem domluvená s řadou odborníků, kteří nám budou s výukou pomáhat a věřím, že i tito se mohou stát vzory pro naše studenty. Myslím, že již přichází doba, kdy si rodiče uvědomují, že vzdělání není cíl, ale jen cesta k tomu připravit se na svou profesi a poté se živit něčím, co člověku přináší kromě peněz i radost. Nepotřebujeme řady nekompetentních vysokoškoláků, potřebujeme odborníky do všech oborů. Služby jsou rostoucím segmentem a odborníky pracující v něm čeká široká škála nabídek na dobře honorovanou práci,“ dodává.