Starosta Vysokého Pole Josef Zicha

„Ať spolupracují. Mezi sebou i se samosprávami. Momentálně situaci nevidím jinak, než že se strany musí dohodnout. Od nové vlády bych chtěl, aby zajistila prosperitu a snížila nezaměstnanost. Když budou mít lidé práci, vyřeší se spousta problémů."

Farář z Římskokatolické farnosti sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně Ivan Fišar

„Budoucí vláda by měla být nesmírně moudrá a spravedlivá k lidem. Vím, že právě zvolení poslanci jsou lidé jako kdokoliv jiný a ne všichni jsou ryzího charakteru, přesto bych je vyzval, aby bojovali za správné hodnoty. Myslím tím zejména sociální spravedlnost. Hřebíčkem do rakve pro předchozí vládu byla hlavně nespokojenost lidí, kteří ze zoufalství volili například hnutí ANO, které jim nabídlo jinou alternativu. Otázkou je, co vlastně Babiš lidem nabízí.

Ředitel zlínské Charity Vlastimil Vajďák

„Připomněl bych jim, aby nezapomněli, co naslibovali. Také bych rád, aby si politici uvědomili, že i oni budou jednou staří. Ať ti, co třímají moc, pomohou zavést v této oblasti fungující systém. I oni se můžou dostat do situace, kdy ho budou potřebovat."

Manažerka Baťova institutu Michaela Mitáčková

„Přála bych si, aby se zvolené strany mezi sebou velmi rychle domluvily a co nejrychleji ustanovily vládu, která bude především „pracovat". A noví ministři ať se snaží svou prací pozitivně ovlivnit život v zemi. Náš stát podle mě potřebuje především investory, kteří zaměstnají lidi a ti pak budou v klidu vychovávat děti a žít spokojeně."

Bývalý extraligový trenér hokejistů Horst Valášek

„Poslanci by se měli přičinit o vznik pevné vlády, která bude mít důvěru občanů. Dvě předcházející vlády ji neměly. Ať si vezmou přiklad ze sportu. Vítězové by se měli chovat čestně k poraženým a poražení přijmout prohru a snažit se s vítězi konstruktivně jednat." 

Zlínský cyklokoordinátor Martin Habuda

„Co se týče dopravy, velké rezervy vidím v současné podobě zákonů, které ovlivňují cyklistickou dopravu. Stávající právní úprava nutí města k nepraktickým řešením. Příkladem je proslulý les značek začátků a konců cyklistické stezky v Jarošově."

Vedoucí krajské rady prevence sborů dobrovolných hasičů Josef Jakuba

„Důležité je, aby nezapomněli, kdo je zvolil, a pro koho mají tedy pracovat. Chtěl bych, aby konečně pracovali pro lidi a ne pro svůj vlastní prospěch. Politici by si měli uvědomit, že celek tvoří i ty nejmenší články, tedy obce."

Ředitelka Gymnázia a Jazykové školy s právem jazykové zkoušky Zlín Alena Štachová

„Hlavně by nově zvolení poslanci měli mezi sebou spolupracovat. To, co se stalo v ČSSD, mě docela zaskočilo. Mám dojem, že naděje, kterou lidé vkládali do voleb, se pomalu vytrácí. Podle mého názoru potřebuje tato země především stabilní vládu, která se oprostí od korupce a začne něco dělat pro lidi."

Zlínský advokát Marek Freund

„Obávám se, že za současného rozložení sil v parlamentu stabilní vláda sestavena nebude a nakonec dojde k předčasným volbám. Aktuální rozložení sil napovídá, že vláda, která by vznikla, by byla řízena s tichou podporou Hradu. Na to Babiš podle mého názoru nebude chtít přistoupit. Podle všeho je trochu populista, takže si myslím, že se svými výroky bude snažit získat ještě větší podporu lidí, a bude si tak připravovat půdu pro další volby, které možná vyhraje."

Zlínský kardiolog Milan Karlíček

„Měli by se nějak dohodnout a sestavit vládu. To, čeho jsme v posledních dnech svědky, je tragédie. Nechápu uvažování pana Babiše, který prohlásil, že jeho cílem bylo zůstat v opozici a ne být jednou z vítězných politických stran. Z jeho slov vyplývá, že se chce vyvázat z odpovědnosti a podílu na rozhodování o budoucnosti našeho státu. Proč tedy do politiky šel?"

Dobrý den, Zlínsko

Před třemi lety a pár měsíci to byla docela „nuda". Krátce po volbách se domluvila ODS, TOP 09 a Věci veřejné na společné vládě. Odstřelili tím vítěznou ČSSD (předsedu Paroubka úplně) i KSČM. Vše šlo jako po drátkách. Ale letos, to už je jiné kafe. Víte někdo, kdo bude v nové vládě? Pokud ano, tak jste úspěšný tipér anebo skutečný vizionář.

Ve volebních programech totiž bod rychlé domluvy na obsazení míst ve vládě nebyl. Respektive byl, ale úspěch/ neúspěch levice vše poněkud zhatil. Máloco si Češi nepřejí tak jako další cestu k urnám. Tak se, dámy a pánové, rychle domluvte. Justičním žargonem řečeno: Jménem republiky. Na nekonečné povolební tahanice tady opravdu není nikdo moc zvědavý.  

David Karola, šéfredaktor