Návštěvníky zaujaly například kulinářské pochoutky z jehněčího masa, které kuchař připravoval přímo na místě, či ukázka práce bači se stádem a pasteveckými psy.

„Parta mladých lidí se rozhodla, že něco takového ve Fryštáku chybí,“ přiblížil okolnosti vzniku trhů s domácími výrobky jeden ze spoluorganizátorů Tomáš Černý. Zpočátku mají v plánu trhy organizovat jednou měsíčně.

Časem by však organizátoři chtěli lidem nabídnout šanci pořídit si domácí produkty rovnou jednou za týden. Fryštáčtí o domácí pochutiny mají zájem. Dokázal to fakt, že některé stánky byly vyprodané už dopoledne.

„Například někteří sýraři vyrazili pro další várku,“ podotkl v průběhu akce Černý.

Chuťové buňky příchozích však určitě oslovily také klobásky z jehněčího masa nebo domácí med.

„Líbí se mi tu. Připomíná mi to dobu, kdy jsem jako malá vyrůstala na venkově. Trhy tehdy nebyly žádnou výjimkou. Je dobře, že tradice se začíná obnovovat,“ pochvalovala si na náměstí například osmasedmdesátiletá Jana Bednářová.

Kdo se chtěl dozvědět, jaký je rozdíl mezi domácími či dováženými potravinami, zhlédl na místě snímek Rajče na cestě popisující rozdíly mezi českými a španělskými rajčaty. Na trhu vedle potravin nechyběla ani tradiční řemesla. V dílně si zájemci mohli vyzkoušet, jak z vlny vyrobit dekorační předměty. Hudebně program zpestřil soubor Kašavská gajdošská.