Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Z idylky u grilu může být tragédie, varují hasiči

Zlínský kraj – Sezona grilování je tady. Jenomže i taková oblíbená zábava se může lehce změnit v noční můru. Lidé si velmi často neuvědomují, že grilování s sebou přináší celou řadu rizik.

31.5.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: HZS Zlínského kraje

Nejenom zažívacích, ale i těch souvisejících s požáry. Ve Zlínském kraji se už objevily první případy, kdy lidé místo pochutnávání si na masu volali hasiče.

„Před pár dny vyjížděla jednotka do Kroměříže, kde začalo při grilování hořet. Zjistili jsme, že za to mohl netěsnící ventil od plynové lahve,“ popsal jeden z mnoha případů mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Podle jeho odhadů jde o stovky, ne-li tisíce případů ročně, kdy místo grilování lidé musejí hasit požár. „Ne všechny události jsou nám totiž hlášené. My jsme voláni až tehdy, kdy lidé oheň nejsou schopni sami zvládnout,“ vysvětlil mluvčí.

Hasiči tak už například likvidovali požáry pergol, přístřešků, altánů, dokonce i střech a lesů. „Díky technickým novinkám je nyní možné grilovat prakticky všude. Nejenom v přírodě, ale i na balkonech domů či dokonce přímo v bytech,“ podotkl Mitáček.

Právě proto by lidé měli být o to víc opatrnější. Výrobci totiž nabízejí nejrůznější druhy paliv. Nebezpečné tak může být jejich nevhodné zapálení. „Lidé jsou nedočkaví a zkouší to všemožně urychlit. Takže k podpalování používají různé gely, plyny a další, což už může zavinit nekontrolovatelné rozhoření,“ upozornil.

Další úskalí dokonce tkví i v samotné přípravě pokrmů. „Do ohně kape olej či olejové marinády, lidé mají poblíž ohniště spoustu hořlavých věcí. Navíc stojí v blízkosti grilu, takže může chytnout i jejich oděv,“ vysvětlil dále mluvčí.

Třetím nebezpečím je pak uhašení ohně. „Jídlo se připravuje při teplotách někde kolem sto až tři sta padesáti stupňů, ale samotné palivo má teplotu mnohonásobně vyšší. A vyhasíná i několik hodin. Proto je třeba jej řádně uhasit a počkat, až vychladne. Například některé domácí grily pracují na bázi bambusového dřevěného uhlí, které vůbec nekouří,“ podotkl Ivo Mitáček.

Častou součástí grilovací party je i alkohol. S přibývající hladinkou nejenom že lidé ztrácejí zábrany, ale do ohně házejí pak už i věci všeho druhu. Mají však snížené reakce, což se opět nemusí vyplatit. A co víc, pokud lidé způsobí svou nedbalostí požár, mohou za to zaplatit i pokutu.

Autor: Šárka Šarmanová

31.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Již 25 let pořádá Dan Čagánek se svojí ženou Entomologickou výstavu v Otrokovicích. V pořadí již 47. setkání  milovníků hmyzu, pavouků a plazů se konalo v sobotu 14. října v Otrokovické besedě. Výměnného dne s prodejní výstavou se pravidelně zúčastní na d
17

Koupila jsem si dvě housenky

Oslava 30 let programu Erasmus na  UTB ve Zlíně
16

Jsme z ciziny a studujeme ve Zlíně! Studenti slavili výročí Erasmu

Hyenismus v ulicích měst: Využívají postižení druhých, aby mohli krást

Lýdia a Isabela. Dvě devatenáctileté Rumunky se ve středu kolem 14 hodiny snažily přesvědčit na zlínském náměstí Míru kolemjdoucí, že jsou hluchoněmé Češky, které vybírají finanční pomoc pro postižené spoluobčany, vše pod vlajkou EU. Ti, kteří jim naletěli, museli do předem připraveného formuláře uvést své jméno, adresu, částku kterou přispívají a podpis.

MHD v areálu nemocnice? Dělá se analýza

Bude zajíždět do areálu zlínské nemocnice městská hromadná doprava? Zatím stále není jasné. Nemocnice dělá dopravní analýzu, město prý na ni čeká a dopravní podnik čeká zase na případný befel od města.  

Ošklivý podchod zkomplikuje i dopravu

Těžký úkol čeká zlínskou radnici. Zjistit, proč zatéká do kontroverzního podchodu u opravovaného obchodního domu Prior.

Kodaň převyšuje soupeře v držení míče i v počtu střel, upozorňuje Páník

S moldavským Tiraspolem hráli v evropské premiéře bez branek, v Moskvě proti Lokomotivu jednoznačně prohráli a teď přichází na řadu třetí silný soupeř a další náročná zkouška z vysoké školy fotbalu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení