„Přesun na zimoviště je pro ptáky stresující záležitostí. Nechytáme je častěji než jednou do roka. Při té příležitosti u nich provádíme také zdravotní prohlídku," objasňuje František Hladil. Mezi časté ošetřovatelské zásahy při odchytu nesytů patří například i očištění zobáků od zbytků ryb.

Nesyt indomalajský a bílý jsou jedni z posledních teplomilných ptáků, které letos pracovníci zoo stěhují. Zazimováni jsou i někteří drobní savci, např. lemuři kata.

„Některá zvířata si najdou cestu do zimoviště sama. Pár dnů před zazimováním jim tam dáváme potravu, aby si zvykla a ona tam už zůstanou," vysvětluje František Hladil, zoolog.

„Nesytům se venku nejspíš líbí, proto je pracovníci zoo musejí ve venkovní voliéře ručně odchytnout a přenést do chovatelského zázemí. Ptáka musíte držet za zobák, aby vás nepokloval, a co nejrychleji mu srovnat křídla a nohy, jinak by se mohl zranit." Václav Štraub, zoolog

Druh exotického ptáka, který patří mezi čápy, žije ve sladkovodních mokřadech tropické jižní a jihovýchodní Asie. Dožívá se až dvaceti osmi let. Živí se převážně malými rybami, nepohrdne ale ani žábou či hadem.

V roce 2012 Zoo Zlín upravila vnitřní expozici Afriky i venkovní výběh tak, aby tam mohla z pavilonu žiraf přemístit nosorožce tuponosé. Prvním nosorožcem byl nový samec Kashka, kterého zoo získala v prosinci 2012 z anglické zoo Malton. Na jaře roku 2013 za ním pracovníci přemístili i dvě samice Zantu a Naju z pavilonu afrických kopytníků. Přízemní mrazíky jim na rozdíl od nesytů zatím nevadí.