Letos pomůže částka na vybudování pergoly u Domu pokojného stáří Naděje Zlín.

„Je to pro naše klienty velmi důležité, protože mnozí nemohou trávit dny na přímém slunci,“ vysvětlila ředitelka Kateřina Pivoňková.

„Těšíme se, že pod pergolu budeme brát i těžce nemocné seniory, kteří jsou trvale upoutaní na lůžko,“ dodala.

Projekt na stavbu pergoly je připravený a již letos v létě by mohla být dokončena.

Ilustrační foto
Zpátky do bund a kožichů. Počasí nás vrátí do února

„Budova i zahrada patří městu, proto nyní ještě počkáme na schválení, ale předběžně jsme již domluveni,“ uvedla Kateřina Pivoňková.

Pergola má vyjít na 90 tisíc, chybějících 20 tisíc má ale Naděje přislíbeno odjinud.

Na letošním Kabelkovém veletrhu, který se tradičně konal ve foyer Městského divadla Zlín, se opět prodalo více než tisíc kabelek. Mnohé nedočkavé dámy čekaly před divadlem už v půl třetí.

„Bývají tady skvělé kousky, proto jsme s dcerou přišly dřív,“ vysvětlila Barbora Maňasová, která si vloni koupila rovnou patnáct kabelek.

„Některé dám sestře a mamince, ale hodí se všechny,“ uvedla.

Našly se ovšem i dámy, které si tentokrát nevybraly.

„Nic jsem nekoupila,“ prozradila Tereza Tesařová ze Zlína.

„Vadí mi, že se někteří o kabelky přetahují. Špatně se mi vybírá. Potřebuji na nakupování větší klid,“ vysvětlila při odchodu.

Opačný dojem měla Lucie Pospíchalová.

„V loňském roce tady bylo opravdu moc lidí a někteří úplně zapomněli, že se jedná o charitu, že by měli hlavně přispět na dobrou věc a ne se snažit urvat co nejvíc jen pro sebe,“ popsala své dojmy.

„Letos je to celé příjemnější,“ měla dojem.

Sama si koupila dvě kabelky, ale tři do prodeje věnovala.

Mezi letošními nejzajímavějšími kousky byly třeba „kovová kabelka“, šedesát let stará, velmi zachovaná taška, i dvě precizně vypracované luxusní kabelky kupované před padesáti lety ve Vídni.

„Tyto jedinečné kabelky jsme se rozhodli nedat do prodeje, ale zachovat je v muzeu,“ uvedla Zuzana Šlúchová.

„Majitelky těchto raritních kabelek se nám zatím nepodařilo kontaktovat, ale moc jim děkujeme,“ dodala s tím, že dámy jistě budou rády, že jejich kabelky zůstanou zachovány pro další generace.

Další Kabelkové veletrhy se budou konat v nejbližších dnech také ve Vsetíně, v Uherském Hradišti a Kroměříži. Na podzim pak také v Otrokovicích.

Kabelkový veletrh 2015 v otrokovické Besedě.
Kabelkový úspěch 2015. Díky vám!!!

Anketa: Kolik máte doma kabelek? Jakou jste si odnesla z veletrhu?

Ivana Hřebačková, 52 let, Zlín: Mám doma nespočet různých kabelek, protože je sama vyrábím a šiji a pletu. Napadlo mě to před mnoha lety při sledování televize, kde právě vysvětlovali, jak se taková kabelka dá zajímavě vyrobit z proužků z různého materiálu. Pracuji v Domě pokojného stáří jako kuchařka a ráda jsem kabelku věnovala také na prodej. Sama si nějakou také koupím.

Marta Slováčková, 53 let, Vizovice: Kabelek mám opravdu mnoho, protože je vystavuji v naší hospůdce Na Chrámečném. Tentokrát jsem koupila asi deset kabelek. Dám jim tvar, výživu, vycpu je, natřu olejem a vystavím v místnosti, která je už z roku 1867. Kamarádky i hosté se pak na kabelky dívají doslova jako na umělecká díla.

Monika Bláhová, 36 let, Zlín: Mám doma minimálně 25 kabelek a teď jsem si koupila dalších 11. Mám dvě dcery a všechny tři dohromady si kabelky užíváme, i když manžel s tím má problém. Líbí se mi, že je tato akce i charitativní. Chodíme často na různé charitativní akce nebo do kavárny Slunečnice ve Zlíně. Rádi přispíváme.

Kateřina Liďáková-Michálková, 31 let, Zlín: Mám doma asi tři kabelky a dnes (včera, pozn. red.) jsem si koupila ještě jednu. Chtěla jsem něco praktického. Je hodně prostorná a myslím, že se mi bude hodit, že ji využiji. Na Kabelkovém veletrhu jsem byla podruhé. Líbí se mi, že výtěžek půjde na charitu.

MARCELA KANIOVÁ