Nákupy, zábava, odpočinek, zaměstnání nebo bydlení. Vše pohromadě v jedné budově

„Konečně se s tím začalo něco dělat," zhodnotila situaci například Markéta Novosadová.

„Už jsem se bála, že to zůstane tak, dokud to nespadne," dodala. Snahu majitelů opravit tento historicky i architektonicky cenný objekt hodnotí kladně také další lidé.

„Bylo na čase, všechny budovy v okolí jsou už dávno opravené, jen tady se pořád nic nedělo, až doteď," prohlásil Pavel Chmelař.

Budovu v roce 2005 koupila společnost PMT REAL, a. s. se záměrem ji zrekonstruovat.

„Nikdy jsme neuvažovali o zbourání budovy a výstavbě nové. Někomu se může zdát, že se s budovou dlouho nic nedělo, ale mělo to své důvody," vysvětlil spolumajitel a předseda představenstva společnosti Josef Janíček.

Rádi by otevřeli ještě letos před Vánoci

Dle jeho slov kvůli chybějící dokumentaci musel celé rekonstrukci předcházet nejprve náročný statický průzkum a následně zpevnění budovy svázáním ocelovou konstrukcí zevnitř. V současné době se pracuje především na vnějšku a na interiéru prvního nadzemního patra, tedy přízemí. Zaměstnanci odborné firmy vyměňují okna a celá budova se má také zateplit.

Revitalizace budovy č. 13 v tovární areál Svit ve Zlíně - VIZUALIZACE

VIZUALIZACE NOVĚ ZREKONSTRUOVANÉ TŘINÁCTKY          DENÍK/REPRO

Stavební práce probíhají také v již zmiňovaném přízemí, kde mají vzniknout kavárny, restaurace a obchodní prostory pro prodejce regionálních potravin, uzenin či pečiva. Tím by měla být dokončena první etapa rekonstrukce. Ta by měla podle původního plánu trvat do listopadu.

„Rádi bychom budovu pro veřejnost otevřeli ještě před Vánocemi, pokud to půjde," sdělil Josef Janíček. „Máme však snahu zachovat co nejvíce architektonických prvků této vzácné budovy, a tak řadu věcí neustále konzultujeme s památkáři," vysvětlil.

„Je tedy možné, že by se následné otevření mohlo opozdit," dodal. Pokud by však ke zdržení přece jen z jakéhokoli důvodu došlo, mají majitelé připravenu i náhradní variantu. Otevření by se posunulo na jarní měsíce příštího roku, přičemž pak by mělo být hotové i druhé nadzemní podlaží. To má tvořit jeden velký spojený prostor obou částí budovy 13A a 13B.

„Tím se vytvoří největší obchodní molo ve Zlíně o celkové rozloze kolem tří a půl tisíce metrů čtverečních," konstatoval Janíček. Společnost prý v současnosti vede jednání s více než dvěma stovkami vážných zájemců o pronájem.

Vznikne největší obchodní molo ve Zlíně

Ve druhé polovině příštího roku má v části budovy vzniknout též parkovací prostor pro osmdesát aut. S jeho vybudováním se počítá v druhé etapě rekonstrukce, která se bude týkat také dalších pater budovy.

Ve třetím patře plánují majitelé fitness a zároveň i zábavně-relaxační centrum. Čtvrté patro má být kancelářské. Dle slov Josefa Janíčka je už předběžně celé obsazené. Záměrem investorů je též v pátém patře vytvořit loftové byty.

„Je odtamtud krásný výhled na Zlín," poukázal Janíček. V případě 13. budovy tedy nepůjde pouze o nákupní centrum, ale o multifunkční dům, kde lidé najdou jak možnost nakupování, tak zároveň odpočinku, zábavy, zaměstnání nebo bydlení.

ROMAN BUČEK