Do fondu by měly přispívat všechny členské země, peníze by se poté rozdělovaly podle běžných kritérií pro získávaní evropských dotací. Rozdělovat by se mělo asi sedm miliard korun.

Mnoho památek zapsaných na seznam UNESCO je podle Zatloukala zdevastovaných a do jejich záchrany je potřeba investovat stovky miliard korun. "Naše kulturní dědictví je totiž jedno z nejbohatších v evropské sedmadvacítce," sdělil europoslanec.

Na seznamu světového dědictví UNESCO je v současné době zapsáno 851 památek ze 141 zemí; 660 je kulturních, 166 přírodních a 25 smíšených. Česká republika má takových památek 12, zřejmě nejohroženější jsou kroměřížské zahrady - Podzámecká a Květná. Na jejich záchranu a obnovu by bylo podle předběžných odhadů zapotřebí několik stovek milionů korun. "Odhadujeme asi 350 milionů korun na jednu," řekl zakladatel a předseda občanského sdružení Stop Vandalů, jež si klade za cíl objekty zachránit, Milan Komínek.

V katastrofálním stavu je podle něj zejména Podzámecká zahrada, kterou v posledních letech postihla série přírodních katastrof. V červenci 1997 ji poničila povodeň, voda opadla až po několika týdnech a zničila více než 120 vzácných stromů a velké množství okrasných dřevin. O tři roky později zasáhl region silný vítr, živel nevydrželo asi 100 vzrostlých stromů, při pádu navíc zničily opravené oplocení. Dřeviny, jež řádění přírodních živlů vydržely, napadl o několik dalších let později kůrovec.

Peníze na opravu se shánějí jen stěží. Komplex by podle odborníků potřeboval celkovou rekonstrukci a ne jen dílčí opravy. Havarijní stav státní památky si začíná uvědomovat i kroměřížská radnice, která na začátku června vyhlásila veřejnou sbírku na obnovu zahrad. Peníze mohou lidé buď posílat na speciálně zřízený účet, vhodit do pokladniček umístěných při pořádání kulturně-společenských akcích na zámku či je zaslat přímo na účet zámku.

V roce 2009 oslaví Podzámecká zahrada 500 let od založení. Unikátní Květná zahrada v Kroměříži vznikla v letech 1665 až 1675. Je jedinou původně dochovanou zahradou z tohoto období v republice. Obě zahrady společně s tamním Arcibiskupským zámkem byly zařazeny do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v roce 1998. Vlastníkem zahrad a zámku je stát.