Iniciativa vzešla ze strany meziříčských radních, které na rostoucí problémy s opilými upozornil ředitel zdejší městské policie Jan Camfrla. „Většinou se jedná o lidi bez domova. V denním centru Charity je ve stavu opilosti nepřijmou,“ vysvětlil. „Převoz do nejbližší protialkoholní záchytné stanice podle něj není možný, protože vozy záchranné služby i státní policie bývají vázány jinde a strážníci nesmějí opustit město,“ zdůraznil ředitel.

Obdobné problémy mají také v Rožnově pod Radhoštěm. „Samozřejmě bude záležet na tom, za jakých podmínek bude záchytka zřízena. My preferujeme smysluplné řešení včetně financování. Pokud by nás její zřízení mělo stát hodně peněz, dáme je radši na rozvoj aktivit mládeže,“ uvedl včera starosta Jaroslav Kubín.

Ke společné výzvě na zřízení nové záchytky se hlásí také vsetínská radnice. „Tato problematika se už kdysi na kraji projednávala. Řešení touto formou bych přivítala už kvůli tomu, že má se zdravotnictvím dlouholeté zkušenosti,“ konstatovala starostka Květoslava Othová. „Výzvu bych samozřejmě podpořila, dostupnost záchytky je opravdu špatná,“ dodala starostka.

Nejbližší protialkoholní záchytná stanice je až v Kroměříži. Náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Slovák ale upozornil, že při budování nové záchytky je potřeba mít na zřeteli, že financování provozu je prodělečné.

„Měli jsme obrovské problémy s udržením stanice v Kroměříži, hrozilo dokonce její zrušení,“ vysvětlil Slovák. ⋌(mib)