„Zajímavé také bylo, že si děti berou jídlo samy, kdežto v českých jídelnách ho dětem vydáváme přes pult," zmínila další zkušenost.

Aktuálně se na Základní škole Valašské Klobouky stravuje přes 450 žáků, 65 zaměstnanců a přibližně 30 dalších strávníků. „Jsme velmi spokojení, vaří se tu opravdu famózně," pochválila jídelnu zdejší obyvatelka Petra Malíčková.

Kuchařky využívají při sestavování jídelníčku nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které klade důraz na zařazování co největšího množství zeleniny a ovoce, nepoužívání uzenin a podobně.

ŽÁDNÉ OMÁČKY A SLADKÉ

„Vaříme hodně luštěnin, saláty, těstoviny i ryby. Naopak omezujeme omáčky a sladká jídla, i když děti mají sladké rády, proto jim vaříme třeba i jáhly a pohanku na sladko," vysvětlila Marie Ovesná.

„Během uplynulého školního roku jsme měli dvě kontroly KHS Zlín na dodržování nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví. Za plnění jednotlivých bodů je školní jídelna známkována jako ve škole a musím se pochlubit, že jsme v obou případech prospěli s vyznamenáním," chlubí se vedení školy. Kuchařky přichází s novými nápady a recepty.

„Uspořádali jsme ochutnávkový den, rodiče a další návštěvníci mohli degustovat z více než pětadvaceti druhů jídel a přihlásit se jako tzv. „cizí strávníci" ke stravování v naší jídelně. Zájem je veliký a máme z toho radost. Hlásí se čím dál víc lidí, jak obyvatelé blízkého sídliště, tak například lékaři ze sousední polikliniky," doplnil ředitel školy Karel Ptáček.

Ve škole by mohl vzniknout i školní bufet.

„Zatím zde je automat na potraviny. Zájemci o bufet se vyjádřili, že je pro ně provoz málo ziskový, takže se budeme muset snažit sami," sdělil ředitel, který plánuje vytvoření malého bufetu přímo v jídelně školy.

MARCELA KANIOVÁ