VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Žáci v Kloboukách ochutnávají světová jídla

Valašské Klobouky - Světovou kuchyni ochutnávají žáci Základní školy Valašské Klobouky. Vedoucí školní jídelny se totiž inspirovala na týdenní stáži ve Francii. „Přivezla jsem si množství nápadů a inspirací," prozradila Marie Ovesná. Některé zvyky ale převézt nejde. „Děti ve Francii nemají před hlavním jídlem polévku, ale předkrm. Obvykle nějaké ovoce nebo sýr," vysvětlila kuchařka.

8.9.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Pavel Sonnek

 „Zajímavé také bylo, že si děti berou jídlo samy, kdežto v českých jídelnách ho dětem vydáváme přes pult," zmínila další zkušenost.

Aktuálně se na Základní škole Valašské Klobouky stravuje přes 450 žáků, 65 zaměstnanců a přibližně 30 dalších strávníků. „Jsme velmi spokojení, vaří se tu opravdu famózně," pochválila jídelnu zdejší obyvatelka Petra Malíčková.

Kuchařky využívají při sestavování jídelníčku nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví, které klade důraz na zařazování co největšího množství zeleniny a ovoce, nepoužívání uzenin a podobně.

ŽÁDNÉ OMÁČKY A SLADKÉ

„Vaříme hodně luštěnin, saláty, těstoviny i ryby. Naopak omezujeme omáčky a sladká jídla, i když děti mají sladké rády, proto jim vaříme třeba i jáhly a pohanku na sladko," vysvětlila Marie Ovesná.

„Během uplynulého školního roku jsme měli dvě kontroly KHS Zlín na dodržování nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví. Za plnění jednotlivých bodů je školní jídelna známkována jako ve škole a musím se pochlubit, že jsme v obou případech prospěli s vyznamenáním," chlubí se vedení školy. Kuchařky přichází s novými nápady a recepty.

„Uspořádali jsme ochutnávkový den, rodiče a další návštěvníci mohli degustovat z více než pětadvaceti druhů jídel a přihlásit se jako tzv. „cizí strávníci" ke stravování v naší jídelně. Zájem je veliký a máme z toho radost. Hlásí se čím dál víc lidí, jak obyvatelé blízkého sídliště, tak například lékaři ze sousední polikliniky," doplnil ředitel školy Karel Ptáček.

Ve škole by mohl vzniknout i školní bufet.

„Zatím zde je automat na potraviny. Zájemci o bufet se vyjádřili, že je pro ně provoz málo ziskový, takže se budeme muset snažit sami," sdělil ředitel, který plánuje vytvoření malého bufetu přímo v jídelně školy.

MARCELA KANIOVÁ

Autor: Redakce

8.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Co říkáte na výsledky voleb? Hlasujte

Antonín Seďa

Po patnácti letech končí v Poslanecké sněmovně Antonín Seďa

AKTUALIZOVÁNO

Na Zlínsku zvítězilo ANO, druhá SPD a třetí KDU-ČSL

ANKETA / VIDEA / FOTOGALERIE/ Voliči našeho regionu si vybrali do čela hnutí ANO 2011, které získalo v kraji 28,76 % hlasů. Druhá skončila SPD Tomio Okamury (12,90 %), následovaná KDU-ČSL(11,41 %).

ODS zapíjela poslanecký mandát Stanislava Blahy šampaňským

VIDEO / FOTOGALERIE / Nejprve vládla poklidná atmosféra v přítmí projektoru, který na zeď uherskohradišťské komunitní kavárny Cafe 21 vysílal první čísla volebních výsledků. 

Kašík: Na kandidátce jsem zakroužkoval lidi ze Zlína, vždycky jsem byl srdcař

FOTOGALERIE / K volbám zas tak často prý nechodí, vlastně dnes je to podle něj asi podruhé. "Ale chtěl jsem zvolit ty, kteří jsou podle mne důležití," uvedl v sobotu krátce po 13. hodině strážce hokejové svatyně zlínských beranů - brankář Libor Kašík.

Další obrat nestačil. Zlín má z Pardubic bod

2:0, 2:3, 4:3. Ze zápasu zvratů si hokejisté Aukro Berani Zlín uloupli aspoň bod z pardubického perníkového srdce. Ševci nakonec prohráli 3:4 v prodloužení, přestože během pěti minut na přelomu první a druhé třetiny otočili vývoj zápasu z 0:2 na 3:2 dvěma trefami Honejska a Popelky. Žlutomodří ale vedení ztratili a v prodloužení přesilovku čtyři na tři využil francouzský útočník Treille, který pro Zlín připravil třetí porážku v řadě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení