„Bývaly roky, kdy byla nástěnka s nabídkami brigád plná, v posledních letech však máme maximálně deset nabídek za léto. Firmy to řeší jiným způsobem, často například zaměstnávají děti svých zaměstnanců," řekla mluvčí zlínského úřadu práce Miriam Majdyšová.

Také personální agentury nemají už několik let letní brigády ve větší míře v nabídce. „Poptávka je velká, firmy nemusejí shánět uchazeče přes agenturu a zvládají si řešit své potřeby samy," uvedl Aleš Velísek z agentury Grafton Recruitment. Agentura podle něj nabízí sezonní práce, které souvisejí s výkyvy jednotlivých výrob, ale ne vždy jde o práci v letním období.

Odměna? Jen 50 korun na hodinu

„Zájem je spíše o dlouhodobější práci, nikoli o brigádu na několik dnů nebo týdnů," poznamenal Velísek. Odměna za brigádu se pohybuje od 50 korun za hodinu. „Horní hranice je hodně pohyblivá, u náročnější práce to může být i více než 100 korun na hodinu. Finančně nejvýhodnější jsou samozřejmě dlouhodobé brigády, například v administrativě," uvedl Velísek.

Letní brigádníky nabírá každoročně například společnost Lázně Luhačovice, v první řadě nabízí práci dětem svých zaměstnanců, spolupracuje také se studenty škol v okolí, kteří ve firmě vykonávají přes rok placené praxe.

„Poptávka je větší než nabídka, ale ve službách je třeba si vybírat, i brigádníci docházejí do kontaktu s klienty, proto procházejí školením a vybíráme ty nejlepší," řekl obchodní ředitel společnosti Jiří Dědek.

Kmenových zaměstnanců je podle něj asi 430, přes sezonu se najímají další na delší úvazky i letní brigády, celoroční průměr v počtu zaměstnaců je asi 520. Brigádníci vykonávají zejména pomocné práce v kuchyni, na recepci či jako sanitáři u léčebných procedur.

Jedna z největších strojírenských firem v regionu, zlínský výrobce obráběcích center a vícevřetenových automatů TAJMAC-ZPS, zatím nemá počet brigádníků na léto přesně stanoven.

„Nicméně i z pohledu minulých let se dá říci, že jich přes léto pravidelně zaměstnáváme deset až 20, takže obdobné to bude i letos," uvedl finanční ředitel Jan Kurinec. „Většinu míst obsadí děti zaměstnanců," dodal.