Z původních polí na levé straně silnice I/49 směrem od Zlína zůstala jen ovocná školka. Zbytek areálu je až na další menší území blízko marketu Makro zaplněný. Od srpna roku 2000 je tam komplex dvou hypermarketů a padesáti obchůdků v Centru.

„V dubnu 2004 byl pro veřejnost otevřený objekt Centro Zlín Retail Park, kde je třeba velkoprodejna nábytku nebo koupelen,“ poznamenal ředitel Centra Zlín František Rochovanský. Výstavba v tomto území bude podle něj ještě pokračovat. „Prostor mezi sídlištěm v Malenovicích a obchodním centrem je předurčený k zastavění, a to jak pro komerční účely, tak i pro bydlení,“ podotkl Rochovanský.

O tom, že je místo každému na očích a výhodné, nepochybuje ani PR manažerka stavební firmy PSG Ivana Otradovcová. „Z hlediska developerství je to výborná plocha,“ míní manažerka. Pořizovatelka územního plánu města Zlína Jitka Ingrová s tím souhlasí. Netroufá si však odhadnout, kdy k pomyslnému spojení Zlína a Otrokovic dojde.

„Území mezi Centrem a sídlištěm je v zásadě navrhované pro bydlení. Kolem komunikace I/49 je pás určený pro komerční aktivity,“ upřesnila Ingrová. Dodala, že obchodní zástavbu je možné vybudovat tak, aby fungovala jako protihluková stěna.

O pozemky se zajímá i zlínská Univerzita Tomáše Bati, jejíž zástupci minulý týden jednali se zlínskou primátorkou o jejich využití na stavbu akademického centra. „Cílem univerzity je najít kompaktní volný prostor o velikosti alespoň pěti hektarů, kde by se dalo postavit další rozvojové centrum,“ podotkl kvestor Univerzity Tomáše Bati Alexander Černý. Dodal, že takový pozemek už v podstatě ve Zlíně nelze sehnat.

Zlínská primátorka Irena Ondrová podotkla, že Zlín a Otrokovice nemají společné plány na urbanistickou stránku areálu. To, že se časem obě města spojí, není podle ní žádná zvláštnost. „Dohromady máme sto tisíc lidí. Co to je v dnešním světě,“ pousmála se Ondrová. Podle ní se území mezi Zlínem a Otrokovicemi přirozeně zaplňuje.

„Hodně zájemců je kolem pozemku mezi Tescem a malenovickým sídlištěm,“ řekla s tím, že několik studií, které viděla, se určitě netýkalo dalších supermarketů. „Já bych tam stála o umístění některých staveb univerzity,“ doplnila primátorka.

Hlavní zlínská architektka Dagmar Nová dodala, že zástavba v prostoru mezi městy nemusí splňovat víceméně žádný architektonický požadavek. „Má ale třeba omezenou výšku,“ podotkla Nová.

Otrokovický územní plán počítá se zástavbou mezi silnicí na Zlín a řekou Dřevnicí. „Je to plocha zhruba osmi hektarů,“ přiblížil mluvčí otrokovické radnice Milan Plesar. Město sice investora aktivně neshání, je však připravené povolit tam drobnou výrobu, služby anebo stavby občanské vybavenosti. „Je otázkou vývoje, zda se objeví investor, který této možnosti využije,“ dodal Plesar.