Obyvatelé Malenovic potřebují lepší služby MHD. Nového spoje se ale hned tak nedočkají.

„Chodíme pěšky daleko. Jsme rádi, že tu máme nové chodníky a cesty, tak snad tady bude jezdit i autobus," říkají místní.

ZASTÁVKY K NIČEMU?

Město vybudovalo nové zastávky tak, jak byly navrženy v dlouho připravovaném projektu rekonstrukce ulice Tyršova.

„Zastávky byly součástí studie už v roce 2010 a koncepce obsluhy území byla potvrzena i nyní v rámci návrhu generelu dopravy," zmínil dosavadní vedoucí dopravního odboru Karel Říha, který nedávno na městě skončil.

Čtěte také: Lázně se s Luhačovicemi na údržbě nedohodly, budou se soudit

Generel však podle náměstka primátora Bedřicha Landsfelda není směrodatný. „Generel je pohledem odborníků, ale není nezbytné se jím řídit. Je to pouze doporučení," tvrdí Landsfeld. Nové zastávky zatím podle něj město zkrátka nevyužije.

Docházková vzdálenost z Tyršovy ulice až k hlavní silnici I/49 byla přitom hlavním důvodem, proč byla už před lety naplánována lepší obslužnost Malenovic.

„Dolů k hlavní silnici to ještě jde, ale nahoru to sotva ujdou mladí, natož důchodci nebo maminky s kočárky," stěžuje si místní obyvatel Jiří Polášek.

„Už dávno tady měl jezdit autobus. Teď když se udělala komplet rekonstrukce malenovických silnic, to snad nějak vymyslí," věří.

Podobně čekají na zprovoznění nových zastávek i ostatní. „Autobus se točí kolem našeho nahoru na městečko a dál nahoru do kopce, ale já konkrétně ho nevyužívám," zmínila Zdenka Gajdůšková, která bydlí poblíž nově postavených zastávek.

„Ale pro další lidi by byl přínosem, protože hromadná doprava je na hlavní ulici a lidé chodí pěšky docela daleko," potvrdila také.

ÚŘEDNÍCI BYLI HORLIVÍ

Zastávky jsou připraveny, ale Dopravní společnost Zlín-Otrokovice autobusy do míst vyslat nemůže bez rozhodnutí města.

„Městskou hromadnou dopravu zajišťujeme podle požadavků a na objednávku svých zřizovatelů, tedy města Zlína a města Otrokovice," připomněl mluvčí Vojtěch Cekota. Studie na zavedení linky do Tyršovy ulice přitom už existují. Dopravní společnost však aktuálně žádný konkrétní požadavek od města nemá a změnu vedení MHD v Malenovicích tedy nepřipravuje.

„Nové zastávky byly v Malenovicích sice naplánovány, ale zatím neměly být postaveny. Úředníci byli v tomto případě příliš horliví," konstatoval pouze náměstek Bedřich Landsfeld pro Deník s tím, že v dohledné době se nové zastávky určitě využívat nebudou.

Zajímavé však je, že byl pro zmíněnou trasu už připravený i nový hybridní autobus. Protože nebude zajíždět do Malenovic, má ho využít dopravní společnost do zoo, zmínil už dříve bývalý vedoucí odboru dopravy Karel Říha.

Čtěte také: Ve Zlíně vyrostou dva komplexní přepravní uzly. Jeden i v Přílukách

MARCELA KANIOVÁ