„Z regionálního operačního programu máme na každý samostatný projekt přislíbenu dotaci ve výši 50 až 85 procent z celkové částky. Dopředu však nevíme, jaké dotace se nakonec dočkáme," vysvětlil náměstek primátora Jiří Kadeřábek (M.O.R.) a připustil tak, že by Zlín mohl nakonec do projektů investovat ještě 
o miliony korun více.

Vyčleněním peněz zastupitelé učinili další krok k tomu, aby se centrum Zlína opravdu proměnilo. „Bylo to potřeba nutně udělat právě na tomto zastupitelstvu, protože termín podání žádostí o dotaci končí 10. července," objasnil náměstek Miroslav Kašný (KDU-ČSL), který návrhy zastupitelům předkládal.

Hlasování se neobešlo bez živé diskuze. Proti návrhu hlasoval například Marián Lehocký (ČSSD). „Zaprvé si nemyslím, že bychom měli takovou věc schvalovat, když jsou pozastaveny peníze z dotací a nevíme, zda vůbec budou. Dále je podle mne také nevhodné hlasovat pro návrh rekonstrukce podchodu, když jde o jiný, než ten původně vysoutěžený. Město musí zapracovat na dohodě s tamními prodejci a opravit se podchod musí celý, ne jen polovina," kroutí hlavou Lehocký.

Jinak ale zastupitel za ČSSD se žádným ze tří projektů problém nemá. „Pokud je možnost proinvestovat peníze, když nám někdo přispěje třeba polovinu, tak to udělejme. Musí to mít ale smysl," dodal Lehocký.

V případě získání dotací by měla každopádně rozsáhlá rekonstrukce začít již na podzim tohoto roku, a to přestavbou Gahurova prospektu. Tedy prostoru u nových budov Kongresového a univerzitního centra. „Sice nevím, jak ty návrhy přesně vypadají, ale snad to bude vypadat hezky. Jen doufám, že z toho nebude nějaká betonová plocha," pousmála se Lenka Frantová ze Zlína. Na Revitalizaci Gahurova prospektu bude použit vítězný návrh Ing. arch. Jitky Ressové, Ing. arch. Hany Maršíkové, MgA. Jana Pavézka (všichni ze Zlína) ve spolupráci s Ing. arch. Martinem Veleckým.

Kolik to všechno bude stát peněz…

Radnice má spočítáno, kolik peněz budou tři velké projekty v centru města stát. Podle odhadů se díky soutěži na zhotovitele nakonec sníží, my ale máme oficiální čísla. Revitalizace Gahurova prospektu je z trojice projektů nejlevnější. Stát bude 22,7 milionu a 5,2 miliony by se měl podílet Zlín. Nejdražší je naopak rekonstrukce podchodu na náměstí Práce, která má vyjít na 77,4 milionu a město by se mělo podílet částkou 26,3 milionu.

Nejvíce ovšem město vloží do prostředního z projektů, do revitalizace Parku Komenského. Ten bude stát dohromady 74,6 milionu a Zlín se bude podílet 31,3 milionu. Se všemi čísly ovšem ještě může citelně zahýbat výše konečné dotace.