Nemocnice je prověřována v rámci trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to z možného porušení povinnosti při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Nikoho ale zatím neobvinili ani nezadrželi. „U těchto trestných činů však v případě prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli až dvouletý trest odnětí svobody," uvedla policejní mluvčí s tím, že není však vyloučeno, že v průběhu prověřování dojde ke zpřísnění trestněprávní kvalifikace.

Podle ní policisté v úterý v budově ředitelství Baťovy krajské nemocnice od dopoledních až do nočních hodin zajišťovali důkazy.

Jak se podařilo Deníku z dobře informovaného zdroje zjistit, mimo jiné policie zabavila i mobilní telefon ředitele nemocnice Pavla Calábka.

Zaměstnanci ředitelství nemocnice díky policejnímu zásahu měli v úterý neplánované volno. „Dnes je ale zde již normální, běžný provoz," informovala ve středu mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Podle zlínského státního zastupitelství trestní řízení 
a fáze prověřování probíhalo už nějaký čas před samotným včerejším zásahem na základě trestního oznámení.

„Nikdo nebyl zadržen ani obviněn," uvedlo státní zastupitelství pro Deník s tím, že bližší informace nebudou sdělovat. „V této fázi nelze odhadnout, jak dlouho bude prověřování případu trvat," upozornila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

AUDIT BYL PODLE 
NEČASE V POŘÁDKU

Trestní řízení a prověřování nemocnice pro podezření z uvedených trestných činů nechápe krajský radní Lubomír Nečas, který má oblast zdravotnictví ještě několik týdnů na starosti.

„Zlínskému kraji jako jedinému akcionáři podával nezávislý auditor třikrát ročně zprávu o výsledcích jeho šetření v KNTB. Opakovaně uváděl, že všechny údaje o hospodaření jsou správně zaúčtovány," uvedl Lubomír Nečas. „Nerozumím tedy tomu, co za tím může být. Nemám informace o tom, které údaje mohly být zkreslovány," reagoval na současnou situaci v KNTB náměstek hejtmana Lubomír Nečas. Podle něj hospodaření nemocnice v posledních letech končilo v kladných číslech.

NEŠLO O PRVNÍ PODOBNÝ ZÁSAH V ČESKU

Podle Transparency International (TI) nejde o první podobný zásah policie v nemocnici v Česku a případ budou sledovat.

„Zatím jen víme, že se policie zajímá (zřejmě – ani toto není potvrzeno) o hospodaření, ale nevíme, jestli tam mělo dojít k pochybení ve veřejných zakázkách nebo v jiných oblastech," uvedl mluvčí TI David Kotora. „Z minulosti jsou známy případy, kdy policie nebo jiné orgány prošetřovaly hospodaření různých nemocnic (Homolka, Bulovka, …). Nejedná se tedy o první případ," upřesnil s tím, že případ KNTB bude Transparency International také sledovat. Radní pro zdravotnictví Lubomír Nečas zdůraznil, že systém fungování veřejného zdravotnictví je velmi složitý a není možné připustit, aby bylo toto téma bagatelizováno, dezinterpretováno a zneužíváno ve volební kampani.

„Tím se poškozuje pověst této nemocnice a to nemohu připustit," zlobil se Nečas s tím, že zejména hnutí ANO 2011 v rámci své předvolební kampaně uvádělo o nemocnici nepravdivé informace. Ty, jak uvedl náměstek hejtmana Lubomír Nečas, poškozují dobré jméno, kredit nemocnice i práci jejích zaměstnanců.

Lídryně hnutí ANO 2011 ve Zlínském kraji Margita Balaštíková však Nečasova slova ostře odmítla.

„Pokud nemocnice vykazovala ztrátu, tak to znamená, že něco bylo špatně, že špatně hospodařila. Mrzí mě, že někdo takto se ztrátou hospodařil. Samozřejmě že nemocnice mohou hospodařit se ztrátou, ale kraj musí vědět, čím je to způsobováno a to nedali ve známost," vysvětlila Balaštíková.