Ovšem ti, co dané pečivo připravují v pekárnách a cukrárnách, vědí, že takový chléb či tlačený koláč by si někdy zasloužily i zlatou medaili. Než se pečivo a lahůdky dostanou na pulty v obchodech, předchází tomu velká dřina, bezpočet zvednutých přepravek, hektolitry potu a hlavně: když většina lidí spí, oni pracují, aby potraviny byly ráno čerstvé a v obchodech.
Po setmění jsem se i já před pár dny vydala se zaměstnanci jednotlivých prodejen do jejich pekárny a cukrárny AVOS v Kroměříži v ulici Kotojedská.
Hned v úvodu návštěvy se musím stejně jako všichni obléct do bílého pláště a vlasy skrýt pod bílou čepici. S neskrývaným nadšením a hlavně zvědavostí nedočkavě očekávám ten kýžený okamžik, kdy vejdu s jednou ze dvou skupinek do areálu cukrárny.
Voní to tam, až se sliny sbíhají, o tom samozřejmě nemůže být pochyb. Několik žen tam zrovna pracuje na karamelových větrnících.
Mě napadá jediné, že bych jim s chutí zabořila prstík do připraveného krému, což samozřejmě nejde.
„Nastupuji sem na desátou hodinu večerní a jsem tady tak do páté či šesté hodiny ranní, záleží na množství práce," říká mi Růžena, jedna se zaměstnankyň, která tam pracuje už čtrnáct let, přičemž mi ukazuje tác s už hotovými a voňavými karamelovými větrníky.
Kromě všech pracovních místností mě zajímá nejvíce ta, kde pečou například při příležitosti velikonočních svátků na dvanáct set beránků, během roku jinak bábovky a jiné sladkosti. Byť do půlnoci zbývá ještě několik desítek minut, z trouby, která byla vypnutá kolem třetí hodiny odpolední, sálá ještě velký žár.
„Peče se v ní i při dvě stě osmdesáti stupních, tudíž chladne poměrně dlouho. Když sháníme cukrářku, je to velký problém. Práce není jednoduchá, vedro nezvládá každý," říká Marie Černocká, vedoucí cukrárny. Celkem tam pracuje jedenáct pracovnic ve dvou směnách.
První nastupují na půl šestou a pracují zhruba do čtrnácti hodin, další pak na dvaadvacátou hodinu s pracovní dobou zhruba do šesté ranní. Měsíčně vyrobí všech sladkostí zhruba pět tun. Navíc půlnoc patří expedici, kdy si z areálu odvážejí hotové výrobky řidiči jednotlivých aut, kteří produkty rozvážejí nejen na území Kroměřížska, ale také na Zlínsko či za hranice kraje.
Poté se už střídáme s další skupinkou, tudíž měníme cukrárnu za pekárnu. Tam je sice povětšinou obrovské vedro, ale to mi nevadí a na mojí zvědavosti a nadšení to ani trochu neubírá. Navštěvujeme například místnost, kde kyne těsto za použití přírodních kvasů. Pak míříme do chladicí místnosti s nezbytnými surovinami. Tam je podle mého příjemný chládek, ovšem teplo je mi milejší. Toho si pak užívám dosyta, až se mi i čelo orosí.
Svou skupinu s klidným svědomím zapomínám někde jinde, nejvíce mě totiž zajímá zařízení s nádobou obsahující těsto na chleba, který pak vytvarovaný vyjíždí na pásu. Z něj pak končí v pedigové ošatce, kde jej moukou posypává další pracovník.
„Tady musí po několika minutách vytvarovaný bochník chleba z pásu odebrat ke zvážení, aby měl stále předepsanou váhu, kterou podle toho musí upravit, jelikož těsto neustále kyne," vysvětluje mi vedoucí pekárny Radomír Juřena.
Zajímavý je ovšem také stroj na výrobu rohlíků, ale hlavně jejich samotné pečení v peci a poté pak, jak hromadně vyjíždějí upečené z pece, ze které padají na pás, jenž je vyveze k přepravkám. „Nejedou a nejedou," vyhlížíme všichni netrpělivě hotové rohlíky. Ale za pár minut se už zlatavé pečivo objevuje, kde má. „Pusťte mě dopředu, já to chci také vidět," směji se a deru se hlava nehlava kupředu.
Škoda jen, že se tam nemůžeme ještě zdržet, vydržela bych se na to dívat mnohem déle. Bohužel všechno má svůj konec a my, byť mnozí zpocení, vracíme ochranné obleky a opouštíme cukrárnu a pekárnu. A na rozdíl od zaměstnanců za pár desítek minut usínáme.
Pekárna a cukrárna AVOS získá 4. října letošního roku na Dni Zlínského kraje ocenění Perla Zlínska za hanácký vdolek.
Chléb pekárny získal i letos ocenění v prestižní celorepublikové pekařské soutěži o nejlepší chléb – Chléb roku 2014 – konala se v červnu v Pardubicích. Od roku 2009 získala pekárna toto ocenění už čtyřikrát.
Cukrárně AVOS se dostalo cti upéct dort ve tvaru dvou spojených srdcí k devadesátinám Dany Na Krajských dožínkách předal hejtman Zlínského kraje zástupci Agrární komory ČR a Ministerstva zemědělství ocenění Regionální potravina Zlínského kraje 2012 za ořechový dort v kategorii cukrářské výrobky.
V kategorii řemeslný chléb roku zvítězil chléb z pekárny AVOS na osmnáctém ročníku prestižní pekařské soutěže o nejlepší chléb – Chléb roku 2012, který se konal v červnu v Pardubicích.