Při Pátečním podvečeru v dřevěnicích 30. srpna budou návštěvníci pozváni do domácnosti valašské rodiny, do světnic s vyhřátými pecemi i do dílny klobouckých papučářů. Nahlédnou pod ruce stavitelům roubenek i dalším zručným řemeslníkům, ochutnají typická jídla a také si zanotují s cimbálem. Procházka začne v 17 hodin slavnostním odhalením lavičky rodáku Ladislavu Mňačkovi.

Poté se už návštěvníci vedení panem učitelem a jeho třídou vydají na návštěvu do útulné Pechancovy dřevěnice, kde je přivítá rodina valašského hospodáře, pohostí je zemáky s kyškou a představí, jak naši předkové prožívali denní starosti i radosti. Odtud jejich kroky povedou k ševcům u Pivečků, kde se budou vyrábět pravé klobucké papuče a k ochutnání tu budou další valašské dobroty.

Ilustrační snímek
Muž ze Zlína zneužíval malou dcerku a její kamarádky, dostal šest let

V Janíkově dřevěnici z pece zavoní čerstvé frgály a k nim poctivá bílá káva. Na nádvoří bude možné obdivovat ukázky stavby dřevěnic, štípání šindelů nebo vyřezávání holubiček.

V dřevěnici na Kosence se odehraje další část programu. Děti se posadí za pec nebo do lavic komunitní školy, k vidění tu bude kutí kos, mletí obilí, předení na kolovrátku a další. Zavoní chleba právě vytažený z pece, kyselice, bylinkový čaj i jiné občerstvení. A že k všednímu životu našich prababiček patřila i písnička, nebude chybět hudební doprovod cimbálové muziky. Po setmění začne ve stodole Kosenky letní kino, které v premiéře uvede pohádkový příběh Čertův kameň a také film Děda.

Ilustrační foto
Rozhodnuto. Kraj vsadil na čtyři osvědčené provozovatele linkových autobusů