Během dopoledního vyučování se dozvěděli od zástupců Ministerstva obrany a vojáků Armády České republiky zajímavosti o branné výchově i o zahraničních misích.

„Hlavním posláním je seznámit děti i veřejnost s povinnostmi, které nám jako občanům České republiky vyplývají ve vztahu k obraně státu. To, že se před dětmi postaví voják v uniformě a názorně jim v rámci zdravotnické přípravy předvede, jak zachránit kamarádovi život nebo jak se zachovat při živelních pohromách, má určitě jinou váhu, než když se o to pokusí kdokoliv jiný," vysvětlila princip programu za Ministerstvo obrany projektová manažerka Daniela Hözlová.

Akce je primárně určena pro žáky druhého stupně, kteří byli rozděleni do několika skupin a vystřídali se postupně na všech připravených stanovištích.

„Žáky prvního stupně jsme zapojili alespoň do výtvarné soutěže vojenské techniky," řekl zástupce ředitele školy Pavel Růžička.
Děti se dozvěděly, jak funguje armáda, co je branná povinnost nebo proč jsme součástí NATO. Seznámily se s tím, co dokážou zbraně hromadného ničení nebo co dělat při úniku chemických látek.

„Děti získaly informace o tom, jaká jsou protichemická opatření ochrany obyvatelstva, jaké jsou ochranné prostředky a jak je používat. Chceme je prakticky připravit na situace, se kterými se mohou v dnešní době setkat," popsala Hözlová.

Žáky Základní školy Křiby přednášky i ukázky vojenské techniky velmi zaujaly. Z vojenského programu byli nadšení především chlapci.

„Zaujala mě přednáška o chemických jednotkách. Osobně jsem nic nezkoušel, ale kdo chtěl, tak měl možnost. O vojenskou techniku se zajímám. Chodívám i na dny NATO," řekl žák Jakub Navrátil.

Děvčata si držela od zbraní spíš odstup.

„Na zbraně jsem se jen dívala a nezkoušela je. Je dobré zjistit, jak se zbraň ovládá a co dělá, ale víc vědět nepotřebuji. To je spíš pro kluky," myslí si žákyně Anna Schovajsová.

Vedle ukázky zbraní a chemických látek popisovali vojáci i základní principy zdravovědy. Studenti se dozvěděli, jak přivolat pomoc, naučili se ošetřit poranění, zlomeniny nebo krvácení.

„Jedná se o klasickou zdravovědu. Nejzajímavější je vždycky ukázka resuscitace, kterou si děti mohou i samy vyzkoušet. To, co si člověk může vyzkoušet i prakticky, je vždy lepší. I samotné zavázání šátku kolem ruky na zpevnění vypadá jednoduše, ale když to má potom člověk udělat, někdy si neví rady," zmínila nadpraporčice Pavla Ruštová.

Akce není první tohoto typu, kterou na škole mají. „Krizové cvičení pro žáky děláme několikrát do roka. V červnu jsme pořádali například Den krizové připravenosti. Byla zde nejen městská policie, hasiči a záchranáři, ale také jednotky vojenské policie," potvrdil Pavel Růžička.

Kromě zlínské školy předvedli vojáci svůj program POKOS i v Základní škole UNESCO v Uherském Hradišti.

IRENA JURČÍKOVÁ