Nejvyšší nemocnost je stále u předškolních dětí, nicméně došlo k výraznému nárůstu chřipky u školáků. „Celková nemocnost dosáhla hodnoty 1379 na 100 tisíc obyvatel, což už je hodnota pod epidemickým prahem, ale číslo je to stále vysoké,“ říká Vendula Ševčíková z krajské hygieny.

Z okresů je nejvíce pacientů hlášeno v Uherském Hradišti, následuje okresy Zlín, Kroměříž a Vsetín. Závažných průběhů onemocnění chřipkou bylo ve Zlínském kraji zaznamenáno deset.

„Situace s pacienty s respiračními onemocněními se stabilizovala a doznívá. Nemocných výrazně ubylo, na interním oddělení jich je zhruba třetina ze všech hospitalizovaných. Stejně to vypadá na dětském oddělení. S chřipkou a respiračními viry tu leží celkem pět dětí, z toho jedno je na jednotce intenzivní péče,“ říká mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Dana Lipovská.

Krajská nemocnice T. Bati  ve Zlíně. Ilustrační foto
Nemocných s chřipkou ve zlínské nemocnici ubylo

Také z nemocniční lékárny zní optimistické zprávy. Zásoby penicilinu jsou zhruba na měsíc, podobně je na tom preparát Ospamox užívaný k léčbě infekcí dýchacího ústrojí. „Stále ale chybí protizánětlivé oční kapky a vitamin K v kapkách,“ dodává Lipovská.

I v Kroměříži a Vsetíně se situace zklidňuje

„Aktuálně nemáme žádného pacienta, u něhož by byla primární příčinou hospitalizace chřipka nebo onemocnění covid-19. Průchod ambulancemi, včetně pohotovostní služby, je samozřejmě větší, ale tak velký nápor, jakému jsme čelili před vánočními svátky, už naše nemocnice neregistruje. Počty nemocných dle posledních dat stále klesají,“ říká Irena Frolová z Kroměřížské nemocnice.

Leků je dostatek

Stabilizovala se i zásobenost lékáren. „Můžeme pacienty ujistit, že v každé skupině léků máme k dispozici vhodné varianty,“ dodává Frolová.

Také ve Vsetínské nemocnici si mohou po náročném období oddechnout. „Chřipku či respirační viry nemáme v tuto chvíli u žádných hospitalizovaných pacientů. U dospělých ležících na interním oddělení je stále několik případů zápalu plic, hospitalizovaného máme i jednoho pacienta s covidem-19,“ vyjmenovává Lenka Plačková, mluvčí Vsetínské nemocnice.

Třicet pacientů s respiračními onemocněními v Hradišti

Momentálně je v Uherskohradišťské nemocnici hospitalizováno přibližně 30 pacientů s respiračním onemocněním. „Počet osob vyžadující hospitalizaci se tak během posledních 14 dní snížil. Menší průchodnost osob s respiračními obtížemi evidují také zdravotníci na dětské a interní ambulanci,“ informuje mluvčí nemocnice Lucie Sedláčková.

Lékárník pacientovi kromě ústního vysvětlení obvykle napíše na krabičku nového léku název toho původního, který byl takto zaměněn.
Léky pro ČR sháníme i mimo kontinent, Nurofen zmizel za pět dnů, říká náměstek

Nemocniční lékárna má dostatek antibiotik i sirupů proti horečce pro děti.

Jarní prázdniny chřipku ještě utlumí

V dalších týdnech bude pdle odhadu odborníků nemocnost velmi pozvolna klesat. V průběhu měsíce února budou ve Zlínském kraji jarní prázdniny, kdy dojde opět k přerušení šíření onemocnění v kolektivech.

Jak nemocnice v kraji omezují návštěvy
Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně – zákaz návštěv
Vsetínská nemocnice – bez zákazu
Kroměřížská nemocnice – omezení v jeden okamžik dvě osoby k jednomu pacientovi na max. 30 minut
Uherskohradišťská nemocnice – zákaz návštěv