Školní jídelny na Zlínsku zvednou ceny stravenek přibližně o dvě koruny. Menu v některých restauracích až o deset

Podle ředitele 8. ZŠ ve Zlíně-Malenovicích Pavla Nedbala jsou nuceni reagovat na rapidní zdražení potravin i chystanou změnu DPH z pěti na devět procent. „Přestože se ceny obědů ve školních jídelnách liší, základní školy v regionu je plánují zvednout přibližně o dvě koruny,“ připomněl ředitel nedávné setkání vedoucích stravování ve Zlíně. „Například v naší jídelně nyní vyjde oběd podle věku dítěte od patnácti do sedmnácti korun. Od ledna by se měla hranice posunout od sedmnácti do devatenácti korun,“ upřesnil Nedbal.

Ředitelka Školní jídelny Hradská ve Zlíně Miroslava Novotná se domnívá, že dvě koruny jsou minimum. „Když si každý uvědomí, o kolik se zdražují mléčné výrobky, olej, mouka a další suroviny, je to nezbytné,“ řekla. Dodala, že dříve nabízeli k obědu minimálně jednou za týden ovoce, tyčinku nebo fruko. „Teď už si to moc často nedovolíme,“ řekla.

Od ledna zdraží obědy dětem i dospělým

Navýšení cen obědů čeká i středoškoláky. „Zdraží se o stejnou částku jako v základních školách,“ sdělil náměstek hejtmana odpovědný za školství Josef Slovák. Přestože si každá jídelna určuje ceny sama, musí splňovat limity stanovené ministerstvem školství. „U starších patnácti let je povolena cena až šestadvacet korun za oběd,“ uvedl Petr Bubla z odboru vnějších vztahů. Hranice se mají podle něj od ledna zvýšit. „Novela vyhlášky je ale zatím ve fázi příprav,“ zdůraznil.

Zlínská univerzita se bude snažit kompenzovat růst cen širší individuální nabídkou jídla. „Všech pět hotových obědů stojí stejně. Od ledna se ale budou jejich ceny podle obsahu potravin lišit,“ řekl kvestor Alexander Černý. Nejlevnější z nich, kupříkladu bezmasá jídla, se prý dostanou ještě pod současnou nejnižší cenu 27,50 korun.

Na vývoj situace čeká i zástupkyně ředitele zlínského Domova důchodců na Burešově Eva Kašpárková. „Počkáme si na leden a podle toho zřejmě od února zdražíme,“ odvětila.

Na ceny potravin reaguje ale už od prosince například zlínská restaurace U Sedmi hříchů. „Některá jídla jdou nahoru o patnáct procent a vyšplhají se tedy na sto padesát až dvě stě korun,“ upřesnil majitel Roman Matula. Zda se to dotkne i obědových menu, zatím neví.

To Restaurace Morava už má jisto. „Chystáme nový jídelníček a obědy zdražíme přibližně o deset korun, tedy na pětasedmdesát a pětaosmdesát korun podle druhu jídla,“ řekl šéfkuchař Michal Konečný. Zlínský Modus s cenami menu hýbat nebude. „Necháme je na osmdesáti korunách,“ potvrdil provozní Jan Schmied.