Ve druhém kole se bude volit v pátek 26. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 27. ledna od 8 do 14 hodin.

Výsledky hlasování by měly být známy poměrně rychle. Odhaduje se, že v sobotu po páté hodině by již mohlo být jasné, kdo se stane prezidentem České republiky.

Jiří Drahoš poskytl 24. ledna v Praze rozhovor Deníku.
Jiří Drahoš: S premiérem bych usiloval o zrušení migračních kvót
Soupeři pro druhé kolo prezidentských voleb: Miloš Zeman a Jiří Drahoš
Prezident může leccos. Zastavit migranty ne

Kdy a jak volit?

• Druhé kolo se koná ve dnech 26. a 27. ledna, hlasovat se bude v pátek od 14 do 22 hodin a sobotu od 8 do 14 hodin 

• Lidé, kteří se během voleb nebudou zdržovat v místě trvalého bydliště, mohli do 10. ledna požádat o vydání voličského průkazu. S ním pak mohou hlasovat v jakémkoliv stálém volebním okrsku na území ČR, ve zvláštním volebním okrsku v zahraniční, na zastupitelském úřadě nebo konzulárním úřadě ČR. 

• Při dlouhodobém pobytu v nemocnici nebo zařízení sociálních služeb mají lidé možnost požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů. Při krátkodobém pobytu v nemocnici, nebo když volič neví, kde se přesně ve dnech volby bude nacházet (předpokládá hospitalizaci), je nejvhodnější, aby si na příslušném obecním úřadě podle místa trvalého pobytu vyřídil voličský průkaz. Na ten může hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky i v zahraničí.

• Ve druhém kole voleb obdrží lidé hlasovací lístky až ve volební místnosti

• Občané ve volební místnosti prokážou svou totožnost - buď občanským průkazem, cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem.

• Jak hlasovat? Volič do úřední obálky, kterou mu předá okrsková komise, vloží jeden hlasovací lístek s vybraným kandidátem, který nijak neupravuje. Úřední obálku s hlasovacím lístkem vhodí do volební schránky

• V případě závažných, zejména zdravotních důvodů, může volič požádat, aby mohl hlasovat doma

• Kdy volič promarní svůj hlas? Jestliže do úřední obálky vloží jiný než hlasovací lístek na předepsaném tiskopisu, nebo vloží přetržený hlasovací lístek poškozený tak, že z něj nejsou patrné potřebné údaje. O svůj hlas přijde i tehdy, když do úřední obálky vloží více hlasovacích lístků, ať už ve prospěch různých kandidátů, nebo jednoho. Hlas propadne i tehdy, když lidé odevzdají prázdnou úřední obálku.