Děti se pobavily při středověkých hrách, mletí mouky, pečení placek či výrobě svíček.Jak v minulosti vypadalo třeba zpracování vlny? Návštěvníci zlínského zámeckého parku v sobotu poznali česání vlny, předení na vřetánku, tkaní na lucetu, karetkách i hřebenovém stávku.

Lákavé byly ukázky práce ranhojiče – amputace, vypalování ran či vytahování šípu. Do budoucnosti nechala návštěvníky nahlédnout středověká věštkyně z 15. století.

Předávání vyznamenání hasičům v Redutě v Uherském Hradišti.
Krajští hasiči uctili oběti z Koryčan, ocenili věrnost a přivítali nováčky

Díky sdružení Čeládka řemeslná parkem zavoněla také středověká kuchyně. Kuchaři v kotlíku připravili například jazyky v černé jíše nebo kaši z hlavy vepřové. Vařila a podávala se jídla připravovaná podle původních receptur.

Lahůdky připravovala Jana Gazdošová, která patří k hlavním garantům středověkého programu. „K zájmu o historii jsem se dostala před jedenácti lety, kdy jsme s dcerou působily ve skupině historického šermu. Začala jsem si dohledávat informace, podrobně prohlížet iluminace v manuskriptech. Postupem času jsem ale zjistila, že mi nestačí pouze vystupovat a šít kostýmy.

Chtěla jsem se s ostatními podělit o získané informace ohledně technik zpracování kostýmů, účesů, zavití hlavy a poslední dobou také o vaření. Založili jsme spolek Čeládka řemeslná, a teď se pokoušíme s podobnými nadšenci předvádět trochu jinou historii. Tu pravou. A věřím tomu, že budeme každým dalším rokem ještě lepší a věrohodnější,“ říká Jana Gazdošová.

Babí léto v Luhačovicích.
OBRAZEM: Babí léto v Luhačovicích. Navštivte krásné a pohodové město

„Je skvělé, že se podařilo propojit komunitu nadšenců, kteří se baví středověkem a mají chuť své umění a znalosti předvést veřejnosti. O středověké historii se toho mohou malí i velcí návštěvníci nejvíce dozvědět právě takovou živou formou,“ dodává Věra Stojarová, organizátorka akce.

Není náhodou, že se program Žijeme středověkem koná tradičně právě u zlínského zámku. Ten je totiž nejstarší dochovanou stavbou ve Zlíně a již v době středověku na jeho místě stávala malá gotická tvrz.