Dílo designérky Libuše Niklové, která zemřela v roce 1981, je kvůli své barevnosti, nadčasovosti a hlavně jednoduchosti stále natolik oblíbené a atraktivní, že některé z výrobků se už dokonce dostaly do zahraničí na nejrůznější výstavy. Konkrétně v dalekém americkém New Yorku právě sklízí úspěch a obdiv žlutá žirafa.

Ze svých domovských Napajedel se až za moře dostala za pomoci a podpory několika lidí. A ostudu jim tam každopádně netrhla, naopak se jí tam s troškou nadsázky řečeno zalíbilo natolik, že se domů už nevrátí.

„Určitě je to světové renomé. Fatra je podnik, který byl ve třicátých letech minulého století založený Tomášem Baťou. Hračky byly doposud vystaveny v několika světových síních moderního umění. Pro nás je účast žirafy na newyorské expozici poctou, za kterou jsme nesmírně rádi," hodnotí nadšeně Petr Podlešák z oddělení marketingu Fatry Napajedla.

Výstava v New Yorku byla zahájena 29. července, ukončení ji čeká v pondělí. Expozice nese název Století dětí: Vyrůstání s designem 
a jejím cílem je zmapovat 20. století z pohledu dětí a dětství jako základu pro pozdější vztah k designu.

Výrobek Fatry Napajedla, gumová sedací dětská hračka žirafa, putovala na výstavu až do New Yorku. Na snímku je Petr Podlešák z oddělení marketingu Fatry Napajedla.

Vycestování žluté napajedelské hračce za moře umožnila designérka Tereza Bruthansová. Na ni se obrátila kurátorka newyorské výstavy s tím, že by na ní rádi měli právě žlutou žirafu. Zaujala ji v katalogu, který byl vytvořený k výstavě.

„Dost mě překvapilo, že toužili právě po žirafě. Vybrali si ji asi právě kvůli tomu, že je výraznější jak velikostí, tak barvou. Za moře ale také putovaly gumové pískající hračky (vyráběné tehdy v Gumotexu Břeclav) a série zvířátek s varhánkovým trupem, z nich nejznámější je pravděpodobně černá kočka," upozorňuje Bruthansová.

Do své domoviny se už žirafa pravděpodobně nevrátí. Možná totiž definitivně zakotví v muzeu moderního umění v Tokiu. Zájem o hračky z hlediska designu a nadčasovosti je velký. Přetrvávající úspěch si pochvaluje také syn návrhářky výrobků Petr Nikl.

„Maminka dělala hračky pro všechny smysly. A velmi dbala na to, aby vedle dotykového smyslu vnímalo dítě také zvuk. Pro mě jsou tyto hračky mimořádné tím, že jejich obsah tvoří dech toho, kdo si je nafoukne. Převážení je také velmi jednoduché – stačí vyfouknout. Je v tom vlastně taková metafora neustálého oživování hračky," říká Nikl.

Na hračky nedá dopustit jejich příznivec Rostislav Oboňa. „Když jsem byl malý, měl jsem doma nafukovacího slona a buvola. Dodneška je mám na fotkách v albu. Jakmile se opět začaly vyrábět, v obchodech nebyly k sehnání. Nakonec se mi to ale podařilo a buvola jsem koupil svému pětiletému synovi. Jezdí na něm a střílí ze samopalu," usmívá se Oboňa.

Fatra Napajedla díky zájmu ze strany zákazníků chystá na trh další nafukovací zvířátka. Zvažuje také výrobu dalších sedacích hraček, mohlo by se jednat o koníka a hrocha. Ty doplní stávající řadu retro hraček v roce 2013. Jejich kvalita byla oceněna v minulém měsíci na veletrhu hraček For Toys, For Babies, na kterém jim bylo předáno osvědčení Správná hračka.

„Nyní mimo jiné připravujeme projekt stálé expozice v muzeu Napajedla. Tam by se měly objevit nejen hračky vyráběné nyní, ale také jejich nafukovací kolegové vyrábění v minulém století," dodává za podnik Petr Podlešák. 

Hračky z Fatry jsou světový fenomén, design je nadčasový

Dílo designérky Libuše Niklové (1934 až 1981) je světový fenomén. Její plastové objekty byly technologicky inovativní.

Nafukovací dětské sedací hračky ve tvaru zvířátek, které navrhla v letech 1971 až 1972 ve Fatře Napajedla, patří k ikonám českého designu.

V době svého vzniku byly natolik výjimečné, že způsob jejich výroby byl chráněn patentem. Nejpopulárnějšími se stali pískající buvol, žirafa a slon. U příležitosti putovní výstavy Libuše Niklové a 75. výročí založení Fatry v roce 2010 byla připravena reedice upomínkových předmětů ve formě těchto tří zvířátek.

Jsou vyrobeny tradičním způsobem na původních strojích z fólie s certifikátem o zdravotní nezávadnosti. Nadčasový a originální design upoutá pozornost dětí i dospělých.

Slavné hračky slavné tvůrkyně

Libuše Niklová byla slavná česká designérka hraček, která vytvořila několik legendárních a originálních gumových figurek, zvířátek s varhánkovým trupem a tolik oblíbené nafukovací hračky, které dodnes vyrábí česká továrna Fatra. V roce 2010 byla uspořádána její úspěšná výstava 200 dm3 dechu, která se přesunula i do Paříže. Zdroj: designbuy.cz

Redaktorka Zlínského deníku se ptá s žirafou z Fatry Napajedla v rukách: Víte, co to je?

O hračkách ve tvaru zvířátek, jejichž duchovní matkou je designérka Libuše Niklová a které pocházejí z dílny Fatry Napajedla, se říká, že je v České republice zná každý.

Zlínský deník se o tom chtěl přesvědčit. Redaktorka proto popadla žirafu a vydala se s ní do zlínských ulic s otázkou, zda lidé vědí, co to je.

Mezi kolemjdoucími zářivé nafukovací zvířátko vyvolalo v sychravém odpoledni poměrně pozdvižení. Podle odpovědí to vypadá, že tyto napajedelské hračky znají opravdu všichni.

Petra Svobodová, 32 let, mateřská dovolená, Zlín: To je žirafa z Fatry Napajedla. Pokud se dostala až do New Yorku, tak je to jen dobře.

Jana Dorničáková, 45 let, nezaměstnaná, Zlín: Já bych řekla, že je to hračka z Fatry Napajedla. Četla jsem, že jsou úspěšné a je o ně dost velký zájem.

Kristýna Koláčková, 22 let, studentka, Zlín: Tyto hračky znám díky kamarádce. Je to super, úplně nejlepší, jestli žirafa jela až do New Yorku.

Jana Holčapková, 21 let, studentka, Zlín-Malenovice: To je žirafa z Fatry. Tyto hračky od nich mám strašně ráda. Doma mám červeného buvola.

Roman Vlk, 50 let, technik, Zlín: To je žirafa a vyrábí ji Fatra Napajedla. Je to úspěch, pokud se dostala až na výstavu do New Yorku.

NA OKRAJ Jarmily Kuncové

To není pouhá žirafa. To je Emilka

Zcela upřímně přiznávám, že na žlutou žirafu, kterou k nám do redakce přinesl zástupce podniku Fatra, jsem se těšila. Hned jsem pro ni měla také vymyšlené jméno, které se v redakci ujalo. Je to zkrátka Emilka. Poté, co jsem jí vdechla život, musela se hned s několika kolegy zvěčnit na památku.

Hračky z Fatry Napajedla mají svou historii a i mně jsou mnohem bližší než řada levných obdobných hraček dovážených a vyráběných v Číně. Napajedelské firmě výroba hraček horentní sumy sice nevydělává, přesto buďme rádi, že je tady máme.