Oba Thomasové v doprovodu tuzemských i zahraničních manažerů své firmy se během tříhodinového koštu seznámili s více než šedesátkou vzorků vín z Jakubíkova archivu. „Ochutnali průřez mou nejlepší produkcí od současnosti až po rok 1978. Nechyběla například ani pětice ledových vín z roku 2003, Rulandské modré ročníku 1982, které o rok později zvítězilo na výstavě ve Francii, a nepřeberné množství výběrů z cibéb odrůd Chardonay, Sauvignon či Tramín,“ prozradil Jakubík.
Svůj kontakt se zlechovským vínem hodnotil starší z Thomasů s respektem. „Ještě nikdy jsem neměl možnost se seznámit s takovou různorodostí vín s vysokým obsahem přírodního cukru jako u pana Jakubíka, o němž mohu říct, že je to člověk s velkou vášní pro víno,“ sdělil exkluzivně v průběhu ochutnávky Slováckému deníku.
Ačkoliv se Thomas Bata na žádného vinařského znalce podle svých slov nehraje a přiznává, že dává přednost červeným odrůdám, setkání s Jakubíkovými víny si považuje. „Velmi si cením toho, že jsem tady mohl chutnat vína, s jakými jsem se ještě nesetkal,“ vysekl při odchodu zlechovskému vinaři poklonu.
Zkušenost to byla také pro mladšího z Thomasů, který na Slovácko jezdí studovat češtinu a v těchto týdnech vypomáhá v lesích na Valašsku. „Je to pro něj něco úplně nového, přestože před vínem dává spíše přednost pivu,“ usmál se za Batu juniora jeho otec. Tou, kdo však víno Františka Jakubíka zatím neochutnala, je dcera nejstaršího Bati Monika, která se vinařství věnuje ve francouzské Provance. Ta sice už jednou musela návštěvu Zlechova odložit, ale na konci května to chce napravit. „Jsme domluveni, že se tady zastaví při nejbližší možné příležitosti a určitě bude vítána. Považuji si, že má vína chutnají i členům světově tolik uznávané rodiny, jako jsou Baťové,“ přiznal se Jakubík.