„Chtěli jsme vytvořit kvalitní finanční plán, který bude schopen reagovat na všechny věci, které dnes v rámci ekonomiky a hospodaření probíhají. Doba není lehká, při sestavování rozpočtu jsme na to pamatovali,“ komentoval předložený rozpočet náměstek primátora pro oblast ekonomiky a financí Miroslav Chalánek (ODS).

„Dnešní dobu charakterizuje velký nárůst cen energií a inflace, která je v současnosti meziročně na dvaceti procentech, což je bezprecedentní věc,“ připomněl Chalánek.

Celkové příjmy města by v nadcházejícím roce měly činit 1,994 miliard korun, z čehož 1,67 miliardy, tvoří příjmy z daní. Je to o více než 280 milionů korun více než v rozpočtu na letošní rok.

Rekonstrukce tržiště Pod Kaštany. Ilustrační foto
Vánoční prodeje na tržišti Pod Kaštany? Ne, jen zkušební provoz

Na druhé straně rozpočet počítá s výdaji ve výši 2,115 miliard korun. Největší část vydá město na běžné provozní výdaje, zhruba 1,683 miliardy korun, což je o 164 milionů korun více než v letošním roce. Nárůst zapříčinily především větší výdaje na mzdy, kvůli navýšení platových tarifů o deset procent, a také dražší energie.

Město v rozpočtu pro příští rok také vyčlenilo zhruba 431 milionů korun na investice, z čehož je 168 milionů takzvanou investiční rezervou. Dalších 220 milionů korun pak poputuje do dopravy. Rozpočet kupříkladu počítá s penězi pro stavbu křižovatky ulic Mostní a Březnická nebo také se silničním napojením průmyslové zóny Zlín-východ, opravou navazujících silnic a vybudování parkoviště.

Plánovaný schodek ve výši téměř 121 milionů korun pokryje město úvěry a rezervou z předchozích let.

Podle opozičního zastupitele Čestmíra Vančury (Zlín 21) však rozpočet nereflektuje současné výhledy České národní banky, která hovoří o recesi na příští rok, kdy by mělo dojít k poklesu hrubého domácího produktu v rozmezí jednoho až tří procent.

Trolejbus DSZO. Ilustrační foto
Uzavření původního mostu v Přílukách omezí provoz MHD

„Namístě je otázka, proč koalice počítá s navýšením výběru daní? Nákladové položky jsou navýšeny o inflaci a ceny energie, ale z pohledu struktury nákladových položek v rozpočtu žádné změny nevidíme, město tak pokračuje v již několik let zajeté rozpočtové politice,“ komentoval Vančura s tím, že pokládá za nutné stanovit priority v oblasti velkých investic, především do infrastruktury města.

Konkrétními investicemi se budou zastupitelé blíže zaobírat na začátku nového roku.

„V prosinci schvalujeme provozní rozpočet, aby ve městě bylo možné například svítit či uklízet. Investice budeme řešit na začátku příštího roku. Taková je zvyklost,“ uvedl primátor Jiří Korec (ANO).