Kontrola se v bistru Riva Kebab house v centru Zlína uskutečnila už 17. července letošního roku. Potravinářská inspekce o výsledcích informovala na internetových stránkách Potraviny na pranýři v minulých dnech.

Navštěvujete stánky rychlého občerstvení?
Hlasujte v anketě pod článkem

Rozbor v akreditované laboratoři SZPI v Praze v předmětném pokrmu potvrdil přítomnost kuřecí a krůtí bílkoviny.

„Avšak podle poskytnutých informací se mělo jednat o kebab z hovězího masa. Spotřebiteli tak byla poskytnuta zavádějící informace o skutečném složení pokrmu,“ stojí v oznámení inspekce.

Provozovatel zlínského bistra na svých facebookových stránkách v nabídce uvádí: Turecký kebab – hovězí a vepřový.

„Nebyla to naše chyba, jak uvádí inspekce, ale dodavatele masa. Na etiketě i faktuře bylo uvedené hovězí maso, takže jsme nemohli vědět, že obsahuje dvacet procent kuřecí složky,“ reagoval na dotaz provozovatel bistra Mehmet Alhas.

Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta
Potřebuje Zlín další nákupní centrum? Fabrika pohledem marketingového experta

Uvedl, že po kontrole SZPI změnili dodavatele masa.

„Vše by mělo být již v pořádku,“ ujistil.

Riva Kebab house má provozovny ve Zlíně (ulice Dlouhá, náměstí Práce), v Opavě nebo Frýdku-Místku.

KEBAB je označení různých piknikových, grilovaných, smažených nebo na rožni pečených jídel z Blízkého východu, střední Asie a jižní Asie. 

Ilustrační foto.Ilustrační foto.Zdroj: Deník/Radka DoležalováZákladem je obyčejně jehněčí nebo hovězí maso, do některých druhů se používá také kuřecí maso nebo ryby.

Vepřové maso se z náboženských důvodů nepoužívá v muslimských oblastech. 

V turecké kuchyni (döner kebab) se příprava podobá gyrosu. Z Turecka se kebab také rozšířil do evropských zemí s tureckou menšinou, převážně do Německa a Rakouska.

V arabských oblasetch a v Izraeli se často používá mleté maso grilované na otevřeném ohni. Dürüm kebab je v tortille. Zdroj: Wikipedia