„Každoročně na prázdniny naplánujeme řadu zásadních oprav a investic. Je to logické, školy a školky jsou prázdné a nijak tak nenarušíme jejich provoz," sdělila náměstkyně primátora Kateřina Francová, do jejichž kompetencí patří školství.

Z hlediska nákladů jsou největšími akcemi rekonstrukce kuchyní v mateřských školách na Podhoří a na ulici Luční, každá vyjde na sedm milionů korun. Čtyři miliony korun bude stát dokončení druhé etapy rekonstrukce sociálních zařízení v základní škole na ulici M. Alše, na dva miliony korun vyšla rekonstrukce zahrady v MŠ Kúty.

„Tyto práce jsou již hotové a zahrada je připravená na plný provoz," upřesnila Kateřina Francová a dodala, že byla také zahájena první etapa výměny elektroinstalace na ZŠ Kvítková.

Hned dva projekty se realizují v mateřské škole na ulici Milíčova v Malenovicích. Rekonstruuje a zatepluje se zde střecha a dochází také k výměně elektroinstalace. Za vše dohromady město zaplatí 2,1 milionu korun. „Jeden z velkých projektů, který nás čeká ještě během podzimu tohoto roku, je zahájení rekonstrukce hřiště u 16. ZŠ, které bude sloužit nejen škole, ale i odpoledních hodinách i veřejnosti," doplnila Kateřina Francová.

Řada letních investic zvýší bezpečnost školských zařízení. Instalují se například kamerové systémy, které přenáší obraz přímo na monitorovací pult městské policie. „Někde již jsou nainstalované, jinde k tomu dojde během prázdnin, během kterých proinvestujeme tři miliony korun. Celkem letos počítáme se zapojením 62 kamer," řekl Milan Smola, vedoucí odboru školství magistrátu. (ex)