Představitelé radnice to sdělili na dnešní tiskové konferenci.

Opravy segmentů, velkokapacitních bytových domů na ulicích Okružní a Středová na sídlišti Jižní Svahy, začnou s největší pravděpodobností na přelomu února a března, práce potrvají maximálně 150 dnů.

Nová elektroinstalace, stoupačky, vzduchotechnika i televizní rozvody

Náročnější budou opravy na 1. segmentu. Počítá se zde s výměnou elektroinstalace, rozvodů společné televizní antény, výměnou kanalizačních stoupaček a úpravou rozvodů vzduchotechniky.

„Některé úkony bude možné provést pouze z bytů, předem tedy žádám naše nájemníky o shovívavost a spolupráci. Mohu je ale ujistit, že po provedení všech oprav se stav domu, ve kterém žijí, výrazně zlepší," vzkazuje náměstek primátora Ondřej Běták, do jehož kompetencí městské byty patří.

Přesné náklady na opravdu 1. segmentu budou známy po dokončení realizace. Předběžně se počítá s částkou 33 milionů korun.

Začne se za pár dní

Pouze od čtyři miliony korun méně by měla stát oprava 2. segmentu. Realizovat se zde mají stejné zásahy jako v případě 1. segmentu, s výjimkou výměny kanalizačních stoupaček.

„Ty už jsou hotové. Také práce na 2. segmentu by měly být zahájeny na přelomu února a března," prohlásil Ondřej Běták.

Nový kabát pak dostane budova pětadvacetime­trového bazénu v areálu Hradská . Rekonstruovat se bude střecha, venkovní stěny, prosklená stěna i dno bazénu ze spodní strany. Změny budou mít pozitivní vliv na statiku celé stavby.

Práce začnou už za pár dní, 15. února, a skončí krátce před letošními Vánocemi. Cena dosáhne výše 18 milionů korun, investorem bude vlastník budovy, tedy město Zlín.

Rekonstrukce bazénu na poslední chvíli

Na nutnosti začít s rekonstrukcí „pětadvacítky" se shodují návštěvníci i odborníci.

„Téhle budově toho hodně dlužíme, dlouhé roky se na ni pořádně nesáhlo. Rekonstrukce začíná skoro na poslední chvíli. Kdyby k ní nedošlo, stáli bychom před hrozbou havárie," nezastírá náměstek primátora Ondřej Běták.

„V každém případě jsou opravy téhle budovy nutné. Jsme určitě rádi, že se do ní město pustí," konstatoval Zdeněk Kasálek, trenér Plaveckého klubu Zlín, který v „pětadvacítce" působí.

Bazén bude v létě mimo provoz

Protože půjde o zásadní rekonstrukci, dotkne se i koupajících. V období od 15. června do 31. srpna bude bazén vypuštěn a uzavřen. Pro uzávěrku byly vybrány úmyslně letní měsíce, kdy – za předpokladu, že bude hezké počasí – lidé dávají přednost koupání pod širým nebem a ve Zlíně mají za tímto účelem k dispozici letní koupaliště Panorama a Zelené.

„Zda rekonstrukce omezí i provoz venkovního bazénu v areálu Hradská zatím není dořešeno," doplnil Lubomír Matoušek, ředitel společnosti STEZA Zlín, která městské bazény provozuje.

„Kabát" je pouze začátkem změn, ke kterým v budově pětadvacetime­trového bazénu dojde. Ty další se připravují.

„Myslíme už na komfort samotných návštěvníků. Modernizovat chceme interiér, tedy například šatny nebo vstupní a vnitřní prostory. Přípravy zaberou nějaký čas, samotné práce se tak uskuteční nejspíše v roce 2015 ," sdělil Ondřej Běták.

Kromě rekonstrukce „pětadvacítky" město připravuje i druhou etapu rekonstrukce sauny v budově padesátimetrového bazénu. Proběhnout by měla v termínu od 15. června do 31. srpna. Na realizaci záměru se však zatím hledá finanční krytí.