Přímo v srdci Zlína v Obchodním domě sídlí Bistrotéka Valachy. Restaurace nabízí snídaně, polední menu a stálý jídelní lístek. Obchod disponuje vlastní pekárnou kvasového chleba. V Kornuterii si můžete vybrat teplé i studené občerstvení s sebou do kornoutu či misky, svačiny, chlebíčky, koláče a další dobroty.

„Platby kartou přijímáme od otevření provozovny. Považujeme to za samozřejmou službu. Karty navíc zjednodušují práci i nám – placení kartou je rychlejší, v exponovaných časech díky tomu ušetříme čas,“ říká manažerka Bistrotéky Valachy Simona Stavjaňová.

Přírodní koupaliště Balaton u Nového Hrozenkova. Ilustrační foto
Valašská koupaliště? Zdražilo vstupné, hranolky koupíte za 45 i 55 korun

Kartou tady platí odhadem tři čtvrtiny hostů, nejčastěji za snídaně a polední menu, samozřejmě také za nákupy v obchodě. „Velké procento hostů také u nás využívá ‚stravenkové‘ karty nebo klasické papírové stravenky. I ty samozřejmě přijímáme ve všech našich provozech včetně obchodu,“ dodává Stavjaňová.

Vybrat si ve Zlíně podnik, když u sebe máte jen kartu, není problém. Naproti Obchodního domu v tržnici sídlí Nepálsko-indická restaurace Makalu. Restaurace oblíbená mezi zaměstnanci okolních firem zejména pro přívětivou cenu meníček a velikost porcí, má platební terminál pro platbu kartou.

Podniků Baltaci najdete ve Zlíně hned několik, ať už jako expresní bistro nebo restauraci či hotel. Ve všech provozovnách můžete také platit bezhotovostně.

Ilustrační foto
Bez peněz do hospody nelez aneb Kde v Hradišti nepochodíte s platebními kartami

Ve Svitu sídlí oblíbená Plzeňská restaurace, která kromě zlatavého moku nabízí tradiční českou kuchyni a speciality k pivu a z grilu, a nedaleko náměstí Míru je zase Kozlovna Celnice s tankovým pivem. Obě zákazníkům umožňují platby kartou.

Hospoda na Pinduli stojící těsně za Zlínem je častým cílem nejen výletníků. Na otázku, zda zde zákazníci mohou platit kartou, odpověděla jednatelka Hana Pilíková jednoznačně: „Samozřejmě, že ano.“

I mezi oblíbenými podniky jsou výjimky

Comic Cone food truck sice není typická restaurace, ale má neustále vyprodáno a mezi Zlíňany je trendy podnikem. Přesto, že tady na burger musíte jít s peněženkou v kapse. „Karty nebereme, fungujeme jen cash, v případě „nouze“ můžou zákazníci zaplatit QR kódem. Ale upřednostňujeme platbu v hotovosti,“ říká provozovatelka Anna Mlýnková.

Lidé si na to zvykli. „Terminál jsme měli rok, ale zrušili jsme ho. Není zase tolik těch, kdo u sebe nemají hotovost a potřebují platit kartou. Kvůli vysokým poplatkům bance se nám terminál nevyplatil,“ vysvětluje provozovatelka.

Kazma Kazmitch, vlastním jménem Kamil Bartošek a jeho ONE MAN SHOW
Kazmova One Man Show míří do kin. Ve Zlíně je už teď rekordmanem

Také legendární Bistro Kudlov v lesích Kudlova u Zlína přijímá pouze platby v hotovosti. I když majitelé o platebním terminálu uvažovali. „Bylo by to pro nás ale komplikované, protože tam máme provozovny dvě. Já cukrárnu, manžel bistro, jedno je s DPH, druhé bez,“ popisuje majitelka Aneta Jarcovjáková.

Vše evidujeme, jako při EET. Dva terminály se nevyplatí

Museli by tedy mít dva terminály, a to se jim prý nevyplatí. „Takže jsme zůstali u hotovosti. Občas to některé zákazníky, kteří k nám přijíždějí poprvé, překvapí, ale většina to respektuje,“ dodává cukrářka. Jak říká, i když už EET nefunguje, stále jedou v jeho režimu a vše evidují.

Pokud si rádi pochutnáte na tradičních vietnamských jídlech, vedou vaše kroky do Phólévkárny ve Svitu. Phở bò, phở gà, Bún bò Nam Bộ, Bún chả, jarní závitky, letní závitky, smažené nudle, smažená rýže, pekingská kachna, krevetové lupínky. Na všechny tyto dobroty si připravte hotovost. „Karty nebereme, pouze hotovost a stravenky,“ reagovala na dotaz obsluha bistra.