„Jsem s podobou náměstí celkem spokojená. Ocenila bych ale více kulturních akcí pořádaných na náměstí a také více kaváren a restaurací,“ komentuje situaci Alice Dřevojánková ze Zlína.

Návrhy řešení veřejného prostoru náměstí Míru ve Zlíně a jeho blízkého okolí jsou napjatě očekávány.

„Vypisovatel soutěže by měl limitovat soutěžící pouze výší nákladů, tedy penězi, které má město na realizaci k dispozici,“ uvedl někdejší hlavní architekt Gottwaldova a Zlína Jiří Gebrian.

V Otrokovicích boural v pondělí ráno trolejbus.
Prásk. Řidiči trolejbusu se udělalo zle. Poničil sedm aut

„Schopnosti českých architektů, zejména těch nejmladších, jsou úctyhodné co do kreativity i odbornosti,“ dodal.

Ke konci března by měla být k tématu vyhlášena architektonicko-urbanistická soutěž.

„Projekt je ve fázi úvodní přípravy. Přistupujeme k rekonstrukci s maximálním soustředěním, a to i proto, že jde o nejživější a nejnavštěvovanější část Zlína,“ uvedl primátor Miroslav Adámek, jenž rekonstrukci náměstí inicioval.

Návrhy budou zveřejněny až po vyhodnocení.

„Vzhledem k zamýšleným dvěma soutěžním kolům předpokládáme, že to bude až v září.

Nyní připravujeme vyhlášení, finalizují se soutěžní podmínky,“ uvedl vedoucí oddělení prostorového plánování Ivo Tuček a dodal, že obecná posloupnost je následující: zpracování zadání, vyhlášení, zpracování a odevzdání návrhů, vyhodnocení a zveřejnění.

SOUTĚŽ PROVĚŘÍ MOŽNOSTI

Cílem soutěže je najít nový pohled na historicky řešené náměstí, které je centrem kulturního a společenského dění města. „Součástí soutěže je i napojení navazujících ulic Rašínova a východní části ulice Bartošova,“ uvedl primátor.

Návrhy by měly zahrnovat i řešení plochy dříve zastavěného domovního bloku mezi zpevněnou částí náměstí a třídou Tomáše Bati. Do dnešních dnů z ní zbyl pouze jeden objekt.

Architektonický návrh by měl představit nejen rozvoj kvality života ve Zlíně, ale i ukázat řešení veřejného prostotu včetně materiálů, rozmístění mobiliáře a pódií, osvětlení i zeleně. Soutěž je připravována ve spolupráci s Českou komorou architektů. Příprava probíhá přibližně od poloviny minulého roku.

„Bylo potřeba nashromáždit požadavky jednotlivých úřadů samotného města,“ dodal Tuček.

Dotazováni byli také významní majitelé nemovitostí na náměstí.

„Obrovským ziskem pořádaných soutěží je prověření možností, které objekt nabízí,“ vysvětluje Ivo Tuček.

Jsou podle něj sice organizačně a finančně náročnější, ale při optimálně nastavených parametrech poskytnou vyhlašovateli velké množství různých návrhů, ze kterých je následně možné vybírat.

„Necháme se návrhy překvapit,“ dodal.

Výukové modely pro resuscitaci
Krajští záchranáři mají nové vyučovací pomůcky za 8 milionů