Školských zařízení je ve Zlínském kraji skoro o čtyřicet méně než v roce 2000.

Připustil však, že kapacita sloučených subjektů se přece jen sníží. „Odpovídá to ale klesající křivce dětské populace. Počet dívek a chlapců ve věku od patnácti do osmnácti let bude v roce 2012 oproti stavu v roce 2000 dvoutřetinový. Nyní nabírá úbytek největší obrátky, meziročně se jedná o tři až pět procent dětí,“ upřesnil.

Spojování vzdělávacích institucí s podobným zaměřením se týká hlavně učilišť, na která se podle Slováka hlásí mnohem méně studentů než na jiné typy škol. „Větší subjekty se pak lépe řídí a financují,“ vysvětlil výhody změn pro krajský úřad. Kolik se ušetří na mzdách zaměstnanců, kteří kvůli sloučení školy opustí, nechtěl říci. „To se v podstatě nedá spočítat. Školské pracovníky platí stát, takže jemu se sníží náklady. O kolik, to my nezjistíme,“ dodal.

Samotné školy si musejí na novou strukturu dlouho zvykat. Týká se to i Centra odborné přípravy Zlín, o jehož sloučení se zlínskou střední průmyslovou školou technologickou bylo rozhodnuto už před rokem. „Všechno nové začíná s určitými těžkostmi. Sloučili jsme se navíc s Domem mládeže, každá z těchto organizací měla svůj vlastní systém a teď musejí hledat společný směr,“ naznačil ředitel nynějšího SPŠP-COP Jiří Lacina. Vztahy se ovšem podle něj nakonec urovnají, přispět k tomu má i sestěhování do jedné budovy.

Značně odlišným případem však bylo spojení Střední odborné školy a Střediska služeb školám Zlínského kraje v Otrokovicích. „To je s určitou nadsázkou, jako kdybyste chtěli napasovat cukrárnu na továrnu. Řízení těchto dvou institucí se od sebe diametrálně liší, takže z tohoto pohledu bylo sloučení spíš komplikací,“ míní bývalý ředitel střediska služeb školám Ladislav Peřestý. Místo v nově vzniklé organizaci odmítl.

„Naprostá různost spojených subjektů je nešťastná, ale tento případ je výjimkou,“ podotkl Peřestý. Zástupce ředitele otrokovické střední odborné školy Vladimír Hrabal si naproti tomu sloučení pochvaluje. „Na organizování akcí střediska služeb se teď přímo podílíme, což je jednoznačným přínosem,“ uvedl.

Podstoupit proces sloučení se nyní chystají Odborné učiliště a Základní škola praktická v Holešově, další budou podle náměstka Josefa Slováka následovat.