„Je to vysazená liliová louka s příměsí letniček. Záhonek byl vysazen na Prvního máje 2020,“ říká vedoucí Oddělení městské zeleně, Odboru městské zeleně, Stanislav Pospíšilík.

Nová inspirace a pozitivní ohlasy

Právě on se na návrhu záhonku spolu se zahradní architektkou Odboru městské zeleně Zuzanou Hegmonovou podílel.

„Záměr byl město zkrášlit, aby v něm lidi rádi pobývali,“ vysvětluje.

Záhonek se podle něj líbí.

„Setkali jsme se s pozitivními ohlasy od občanů. Byly to, myslím si, velice pozitivní reakce,“ sděluje. Za pravdu mu dávají uživatelé na Facebookové stránce Co miluji ve Zlíně.

Pro slony je každá změna těžká. Sloní samičky Zola, Kali a Ulu však přechod přes koridor do výběhu Karibuni úspěšně zvládly.
Tři sloní dámy si už užívají nový výběh Karibuni. Zoo tam už pozve i návštěvníky

„To ve Zlíně ještě nebylo – tak bohaté a barevné záhony květin – potěší oko i duši,“ chváli záhonek uživatelka Majka. S ní souhlasí i uživatelka Jitka: „Taky jsem se kochala,“ nebo uživatel George: „Za mě dostává Zlín tento rok známku 1*.“ Populární je záhonek i ve farnosti.

„Letos je poprvé takový výrazný. Návštěvníkům se určitě líbí. Taky my všichni jsme z něj nadšení, je to moc pěkné,“ chválí pastorační asistentka Markéta Piknová. Nový typ záhonků tak před veřejností obstál.

„Liliové záhonky jsou takový vyšší level. Letos jsme je zkoušeli poprvé,“ sděluje Stanislav Pospíšilík.

Další jsou například nad parkovištěm Technických služeb na náměstí Práce, nebo u Polikliniky. Kromě liliových záhonků ale město nabízí i spoustu letničkových výsevů.

„Například na Jižních svazích u Kostela Panny Marie Pomocnice křesťanů, u ulice Okružní, také u Polikliniky, nebo u bývalého Okresního úřadu,“ vyjmenovává Stanislav Pospíšilík. Podle něj byl hlavní záměr zkrášlit město a zároveň zkusit něco nového.

„Lilie jsou, řekněme, nová inspirace. Zároveň i nová technologie, jelikož záhonky tohoto typu jsou vysazovány strojově,“ vysvětluje. Do budoucna by s liliovými výsevy chtěl Odbor městské zeleně pokračovat.

„Vize máme, určitě v tom chceme pokračovat. Samozřejmě ale záleží na ekonomické situace města, která zrovna v tuto chvíli díky Covidu není ideální, takže se to těžko plánuje,“ dodává.