„Skvěle prospívá, samice o něj stále pečuje. Návštěvníci je uvidí ve voliéře v blízkosti expozice Zátoka rejnoků,“ uvedla mluvčí zoologické zahrady Romana Mikešová.

Zoo Zlín chová dvojzoborožce indické od roku 2010. Ač to na první pohled nevypadá, sestavit vhodný chovný pár je mimořádně náročné. „Zoborožci jsou monogamní a velmi inteligentní ptáci, ve volné přírodě si svého partnera na celý život vybírají z několika desítek jedinců. Takový výběr v zoologických zahradách přirozeně nejde poskytnout, takže sestavit dohromady kompatibilní pár může být „běh na velmi dlouhou trať“. Často se totiž u nich vyskytuje vnitropárová agrese, která může skončit až zraněním jednoho z ptáků,“ sdělil zoolog Václav Štraub.

Ve Zlíně se sestavení chovného páru podařilo hned napoprvé, první oplozené vejce chovatelé zaznamenali už v roce 2014. Obrovský úspěch v podobě prvního odchovaného mláděte se dostavil v roce 2018, podruhé se zlínští chovatelé radovali v roce 2020.

První dvě odchovaná mláďata už zlínskou zoo opustila, nový domov našla v zoologických zahradách v Portugalsku a v Singapuru. Rok 2023 přinesl nejen další úspěšný odchov, ale také jeden světový unikát. 

Sloni ve zlínské zoologické zahradě Lešná, 11. srpna 2022
Velká oslava ve zlínské zoo: 20 let chovu slonů a druhé narozeniny slůněte

„Samička, která se vylíhla letos v únoru a kterou chovatelé pojmenovali Tasanne (v thajštině to znamená malý zázrak), je odchována metodou asistovaného odchovu. Po celou dobu byla samice s mládětem v dutině, nicméně mládě jsme pravidelně odebírali pro krmení a pak jej zase zpátky vraceli k samici,“ přiblížil Václav Štraub.

„Jedná se o světový unikát, nic podobného ještě žádná instituce nepodnikla. Předcházel tomu několikaletý tréning chovného páru a byla nezbytná dobrá komunikace s oběma ptačími rodiči,“ dodal zoolog.

Zoo Zlín už podruhé odchovala mládě vzácně chovaného medvěda pyskatého.
Zoo Zlín odchovala druhé mládě medvěda pyskatého. Za minulý rok jediná v Evropě

Zlínská zoo patří mezi významné chovatele zoborožců. V její kolekci je aktuálně deset druhů, z toho šest druhů se už podařilo rozmnožit. „Zoborožci patří mezi nejnáročnější ptáky na vytvoření optimálních podmínek pro chov. Velmi často to znamená roky a roky úsilí. Jsem skutečně pyšný na náš tým chovatelů, kteří nejenom u zoborožců dosahují skvělých úspěchů,“ vyzdvihl práci zlínských chovatelů ředitel zahrady Roman Horský.

Dvojzoborožec indický

Dvojzoborožec indický je největším asijským druhem zoborožce s délkou těla až jeden metr. Samci dosahují hmotnosti 2600 až 3400 gramů, samice jsou jen neznatelně menší, váží 2155 až 3350 gramů. Nejnápadnější znak představuje masivní zobák s násadcem. Pohlaví jedinců lze rozpoznat podle zbarvení duhovky, samci ji mají červenou, samice bílou.

Ve volné přírodě obývá tropické pralesy západní a severní Indie, žije také ve Vietnamu nebo na Sumatře. Tito zoborožci létají málo a těžkopádně, v korunách stromů nejčastěji poskakují z větve na větev.

Zoo Zlín je jedinou zahradou na světě, která pravidelně odchovává vzácné dvojzoborožce indické.Dvojzoborožec indický.Zdroj: se svolením Zoo ZlínV době námluv se samci ozývají daleko slyšitelným hlasem připomínajícím hýkání osla. Hnízdí v dutinách velkých stromů, kde samec svou partnerku doslova zazdí výkaly a blátem. Nechá přitom v přepážce jen malý otvor, kterým ji a později i mláďata krmí po celou dobu hnízdění.

Mláďata dutinu opouští zhruba ve věku 110 dní, dokáží již v tu dobu se sama krmit a pohybovat se ve větvích. Na jídelníčku dvojzoborožců najdeme především ovoce, různé plody, listí stromů, ale také drobné obratlovce a hmyz.
Ve zlínské zoo je chovatelé krmí třikrát denně. Ráno je to především zelenina (vařená mrkev, lilek, cuketa, okurek, rajče, paprika), dopoledne přichází na řadu ovoce v podobě manga, fíků, hroznů, jablek a hrušek, poslední krmení tvoří speciální granule pro plodožravé ptáky a hmyz.

Ve volné přírodě se početní stavy dvojzoborožce indického rok od roku snižují. Současné odhady hovoří o 13 až 27 tisících jedinců. Důvodem je především neustálé kácení tropického pralesa, která pro dvojzoborožce přináší velký úbytek vhodných dutin pro hnízdění.