„Malí klokani se narodili na začátku letošního roku, nyní už postupně opouštějí bezpečí mateřského vaku. Jejich počet zdaleka nemusí být konečný, některá jsou stále velmi malá a zůstávají schovaná ve vaku,“ řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 cm a váží necelých 30 kg. Je otužilý, díky husté srsti bez problémů snáší i nízké teploty. Své jméno dostal podle narudlého zabarvení na plecích a na krku. Jeho původní domovinou je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie.

„Ve Velké Británii však v roce 1940 unikla skupina těchto klokanů do volné přírody a na dvou místech žijí doposud,“ připomněla mluvčí.

Ve zlínské zoo si klokani v současné době nejvíce pochutnávají na větvičkách ovocných stromů, vrb nebo habru.

„Březost u nich trvá pouhých 30 až 40 dnů. Mládě klokanů je při narození velmi maličké, slepé a holé. Váží méně než jeden gram, měří 3 centimetry a podobá se spíše zárodku než narozenému mláděti,“ vysvětlil zoolog Václav Štraub.

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých získala zlínská zahrada v srpnu 2004 z anglické Zoo Woburn.

„První mláďata přišla na svět v roce 2005, k našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo 225 klokanů, z toho 21 albínů,“ přiblížil chov klokanů ve Zlíně zoolog.

Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé evropské nebo světové zoo.