„Zoo počtvrté v řadě za sebou překonala roční návštěvnost 600 000 lidí a potvrdila pozici druhé nejoblíbenější české zahrady,“ těší ředitele zoo Romana Horského.

CHOVATELSKÉ ÚSPĚCHY

Zlínská zoo se stala jedinou zoo na světě, která v roce 2018 úspěšně odchovala mláďata puštíka tečkovaného, turaka bělobřichého a kotingy tříbarvé. Tato mláďata jsou také historicky první odchovy v rámci České republiky, to stejné platí i pro přírůstky u trubače agami, hoka pospolitého a dvojzoborožce indického.

„Mládě tohoto zoborožce je navíc jediným evropským mládětem za poslední roky. U kotingy tříbarvé jsme teprve druhou evropskou institucí, které se podařilo tento druh rozmnožit,“ zdůraznil zoolog Kamil Čihák.

Chovatelské lahůdky reprezentují druhé mládě tapíra čabrakového, mláďata nesyta indomalajského, pižmovky bělokřídlé, toka žlutozobého (jediný světový odchov v roce 2018) nebo nesyta bílého. Cenné jsou odchovy u dželad, kudu velkého, prasete savanového, hyeny skvrnité, supa mrchožravého a bělohlavého, zoborožce hvízdavého, marabu afrického nebo plameňáka růžového.

Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Trolejbus SOR CITY TNB 12
Nová posila DSZO uleví přetíženým linkám

Všechno však nevycházelo podle předpokladů.

„Na začátku léta jsme očekávali porod slonice Zoly, mládě se bohužel narodilo mrtvé. V případě prvorodiček to však není neobvyklý jev. Slonice tím ale získaly velkou zkušenost, Zola tak má všechny předpoklady stát se v budoucnu chovnou samicí,“ uvedl ředitel Roman Horský.

Rozšířila se i kolekce chovaných druhů, poprvé se v zoo objevili bažant prelát, rybák inka, zoborožec přilbový nebo osel domácí miniaturní. Velkým chovatelským příslibem je také příchod nového tygřího samce ze Zoo Talin.

EXPOZIČNÍ ROZVOJ

V dubnu 2018 si návštěvníci mohli poprvé prohlédnout Guayanas. Zoo tak pojmenovala několik expozic v Amazonii, které od podzimu 2017 procházely výrazným „liftingem“.

Ve zcela změněných výbězích se představili kotulové, čáje, čápi jihoameričtí a také nové druhy mravenečníci čtyřprstí a tamaríni pestří. V červenci pak Guayanas doplnila jedna z největších průchozích ptačích voliér v českých zoo. V rámci projektu Karibuni zahrada v červnu dokončila výběh B pro slony.

„Má rozlohu 3 hektary, jeho součástí je i velká vodní plocha. Se stávajícím výběhem slonů jej propojuje koridor, kterým slonice budou přecházet do nového výběhu a vracet se z něj zpět, dokud v roce 2021 nedokončíme celý projekt pro slony,“ přiblížil ředitel Horský.

Poblíž zámecké voliéry vzniklo jezírko s fontánami v podobě plameňáků, afričtí řezbáři z Nigérie a Gabonu přímo v areálu vytvořili 12 jedinečných dřevěných soch. Výrazně se zvětšila japonská zahrada Mu-Shin.

Více než 600 m2 nových výsadeb a estetických prvků doplní v roce 2019 impozantní vstupní brána z expozice Hala-Bala.

OCHRANÁŘSKÉ PROJEKTY

S pozitivním ohlasem se setkal originální projekt 4NATURE. Zlínská zoo jako první nabídla návštěvníkům možnost rozhodnout, kolik korun věnují na ochranu zvířat ve volné přírodě.

„Návštěvník si zvolí, zda chce vstupné 4NATURE s dvoukorunovým příspěvkem na ochranu, nebo vstupné STANDARD bez příspěvku. Pokud zvolí 4NATURE, obdrží za vstupenky žeton, který prostřednictvím zábavných pokladniček věnuje na „svůj“ projekt ochrany zvířat v divočině,“ přiblížila Romana Bujáčková.

Projekt zoo spustila v polovině dubna, o přízeň se ucházely tři oblasti podpora vzácné saoly v Laosu, pomoc ohroženým zvířatům na Sumatře a vytvoření záchranného centra v Ekvádoru.

„Od dubna do konce prosince 2018 návštěvníci zakoupením vstupenky 4NATURE věnovali na uvedené projekty 949 328 Kč. Nejvyšší částkou, celkem 414 736 Kč, podpořili Ekvádor, 278 162 Kč přispěli na ochranu saoly a 256 430 Kč na ochranu pižmovky na Sumatře,“ zdůraznila Bujáčková.

Ilustrační foto
Město je prý v dobré ekonomické kondici, i na projekty za stamiliony

Sbírka v přístřešku u expozice nosorožců přinesla v roce 2018 téměř 113 000 Kč, za tři roky fungování projektu se podařilo na ochranu nosorožců v jihoafrickém parku Hluhluwe-iMfolozi vybrat přes 400 000 Kč. Od roku 2009 se zahrada aktivně účastní obnovy populace supů v Bulharsku.

V roce 2018 zlínští chovatelé odeslali k vypuštění jednoho supa mrchožravého, další 3 supy bělohlavé a 1 mrchožravého zoo předá v únoru 2019.

NÁVŠTĚVNICKÝ SERVIS

Změnila se i nabídka služeb. Rozšířila se například bezplatná WI-FI síť. Restaurace Farma U Koaly zase nahradila plastové nádobí a příbory recyklovanými výrobky z kukuřice a cukrové třtiny. V roce 2019 pak z areálu zoo „zmizí“ jednorázové plastové nádobí, kelímky a nápojové slámky.

Zoo zaznamenala také vyšší zájem o elektronické vstupenky, které jsou navíc během hlavní sezony levnější než v pokladně.

„Lidé si vloni přes web zakoupili téměř 9000 on-line vstupenek. Vstupenky umožní přímý vstup do areálu, odpadne tak jakékoliv čekání u pokladen. Jejich objednání a doručení je otázkou opravdu jen pár minut, “ dodala vedoucí marketingu Romana Bujáčková.

Velké přízni návštěvníků se těší roční permanentní karty Zoo Zlín Family.

„V roce 2018 si je zakoupilo 3100 zájemců, což je o 10 procent více než v roce 2017. Z tohoto počtu více než polovina připadá na karty rodiče a děti, zakoupení roční karty se u pětičlenné rodiny vyplatí již při druhé návštěvě,“ řekla Romana Bujáčková. (poh)

Petra Kubíková
Nebylo to vždy snadné, říká ředitelka 14|15 BAŤOVA INSTITUTU