„Přinesl sice ekonomické problémy, ale také obrovskou podporu lidí a narození prvního afrického slůněte v Česku. Branami zahrady prošlo 623 860 návštěvníků, téměř o čtvrtinu více než v roce 2020. Pokud by zoo nebyla na začátku roku přes tři měsíce uzavřena, zřejmě by rok 2021 přepsal historické tabulky návštěvnosti,“ uvedla mluvčí.

„Lidé nás doslova zachránili. Sponzorské dary, nákupy vstupenek a zboží v e-shopu, sbírka, to vše lámalo rekordy. Během krátkého období nám zaslali neuvěřitelných 17 milionů korun, v průběhu celého roku nás podpořili svou návštěvou,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Zahradu podpořilo i město Zlín a Zlínský kraj.

„Zřizovatel nám celý příspěvek na provoz ve výši 27 milionů korun zaslal již na začátku roku 2021. Kraj pak pomohl dotací v částce 2 milionů korun,“ doplnil Roman Horský.

Nový výběh pro slony ve zlínské zoo
Jaguáří a sloní projekty mají zelenou. Zoo se rozvíjí pandemii navzdory

Jedinečný den

Po chovatelské stránce se do historie nejen zlínské zoo navždy zapsal 6. červen. Právě v tento den samice slona afrického Kali porodila zdravé a vitální mládě.

„Stojí za tím sedm let práce a velké nasazení týmu zlínských zoologů a chovatelů a odborníků z Německa, Nizozemí a Francie. I když jsme loni dosáhli řady dalších významných chovatelských počinů, slůně považuji za náš největší úspěch v celé historii,“ vyzdvihnul Horský.

Po čtvrt století se do Zlína vrátí jaguáři

Pro rok 2022 Zoo Zlín připravuje řadu novinek. Tou největší bude květnové otevření expozice pojmenované Jaguar Trek.

„Jaguáři se do zoo vrátí po téměř 25 letech. Kromě nich představíme i americké druhy ptáků, lidé se mohou těšit třeba na kondory andské. Otevření Jaguar Treku spojíme s oslavou dokončení generální opravy střechy zámku Lešná, která trvala od jara 2019 do podzimu 2021,“ přiblížil ředitel.

Už v dubnu zahrada otevře první etapu vzdělávacího a chovného centra pro supy.

„Vzniká v africké oblasti. Chceme ukázat, jak důležitým článkem jsou supi ve volné přírodě, a to ve vazbě i na další zvířata. V první etapě představíme expozice damanů, želv a afrických ptáků. Druhou etapu, zařízení pro chov supů, rozběhneme letos na podzim,“ dodal Roman Horský.

Zásadní událostí, kterou ocení zejména trojice slonic s nyní půlročním slůnětem, bude dokončení I. etapy Karibuni, konkrétně chovného zařízení pro slony s vnitřním ustájením a dalším výběhem. „V závěru roku nás čeká stěhování slonů do nového pavilonu,“ dodal Roman Horský.

Lepší výhled na medvědy

Na podzim zoo rozběhne dvě významné opravy expozic, a to asijské průchozí voliéry a výběhu medvědů pyskatých. „Medvědům zvýšíme jejich komfort a ve spodní části výběhu pro ně připravíme další prostor, kde se budou moci schovávat a odpočívat. Zároveň je díky různým průhledům uvidí i návštěvníci,“ nastínil ředitel.

Rokem 2022 startuje také pokračování projektu Karibuni.

„Pustíme se do druhé etapy. Nejméně rok nám zabere příprava projektové dokumentace. Ta bude zahrnovat nejen expozice velkých afrických savců, například žiraf, buvolů nebo nosorožců, ale také prostornou restauraci a dva africké kempy. Bude to pro nás zcela nová výzva. Karibuni je naprosto průlomová vize, jakým směrem se má ubírat chov zvířat v lidské péči. Ne tradiční zoologická zahrada, ale atraktivní přírodní biopark, kde jsou lidé obklopeni zvířaty,“ zdůraznil na závěr Roman Horský.