Poplatky i nová onkologie

Již od včerejška lidé musejí platit u lékaře. Při návštěvě lékaře zaplatí lidé poplatek 30 korun, za každý den hospitalizace v nemocnici 60 korun. Návštěva pohotovosti vyjde na 90 korun. Například v Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) bude sedm míst, kde se budou peníze vybírat.
Krajskou nemocnici čeká i zásadní modernizace. „V prvé řadě je to rekonstrukce 21. pavilonu s onkologickým centrem a přístavba bunkru pro lineární urychlovač. Vroce 2008 získáme i kompletní nejmodernější technologii pro léčení onkologických pacientů,“ řekl předseda představenstva KNTBZdeněk Mikel.

Pokračovat bude i vloni započatá stavba nové centrály rychlé záchranné služby, u nemocnice by také mělo přibýt přes padesát parkovacích míst.

Bydlení bude dražší

Lidé si letos připlatí také za vodu, plyn a elektřinu. Zatímco vloni zaplatila většina obyvatel na Zlínsku za metr krychlový vodného a stočného 47,93 koruny plus daň z přidané hodnoty (DPH), od Nového roku bude cena 52,57 koruny a DPH. Daň bude přitom zvýšena z pěti na devět procent. Více si už tradičně připlatí v Otrokovicích. „Obyvatelé města Otrokovice zaplatí za metr krychlový vodného a stočného 68,88 koruny,“ řekla mluvčí vodárenské společnosti Helena Koutná. Elektřina zdraží zhruba o devět procent, plyn o necelých šest procent.

Postupná deregulace nájemného znamená zvýšení ceny za bydlení. Od ledna tak budou platit ti, kteří žijí ve standardních bytech ve vlastnictví statutárního města Zlína, nájemné 40,98 koruny na metr čtvereční podlahové plochy. Dosud to bylo 33,26 koruny.

„Výše této ceny vychází ze zákona a z koeficientu, který stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. Při jeho výpočtu zohledňovalo velikost města, počet jeho obyvatel a další aspekty,“ řekl náměstek primátorky Miroslav Kašný. Při ploše bytu 60 metrů čtverečních zaplatí měsíčně lidé zhruba o čtyři sta šedesát korun více. „Nebudeme zvyšovat nájemné na Podlesí a na Slezské. Tam již nyní platí za metr čtvereční 58,98 koruny,“ doplnil Kašný.

Zlaté jablko, Kaskáda i Univerzitní centrum

Pro řadu obyvatel bude mnohem příjemnější otevření nového obchodního domu Zlaté jablko přímo v centru Zlína. Má se tak stát v dubnu. „Na třinácti tisících metrech čtverečních prodejní plochy největší nákupní galerie ve Zlínském kraji bude více než sedmdesát obchodních jednotek. Součástí je také první multikino v kraji se šesti sály,“ sdělili zástupci developerské a investorské společnosti REIN Holding, která na projektu pracuje.

V polovině roku se má mezi ulicemi Březnická, Mostní a U Zimního stadionu začít stavět společensko-obchodní centrum Kaskáda. „Ve čtyřech kaskádově odsazených nadzemních a třech podzemních podlažích bude k dispozici přes sto dvacet obchodních, restauračních, sportovních a společenských jednotek. Multifunkční centrum o rozloze více než třicet tisíc metrů čtverečních nabídne až šest set bezplatných parkovacích míst,“ sdělil investor společnost ECM.

Už na konci ledna dojde ke kolaudaci univerzitní části budovaného obřího komplexu Kulturní a univerzitní centrum. „Už je jenom potřeba dodělat v budově několik detailů, například dolepit koberce nebo namontovat zábradlí. Veškeré technologie obrovské strojovny sídlící v podzemí už jsou zkušebně v provozu nyní. Také vytápíme a větráme, aby budova pořádně vyschla,“ uvedl již v polovině prosince kvestor Univerzity Tomáše Bati Alexander Černý.

Kongresová část, jejíž stavbu zajišťuje město, má být dokončena až v příštím roce. Hotová je již podzemní část budovy, v níž budou prostory pro parkoviště a sociální zařízení. Zahájení nadzemní části záleží na potvrzení výběru dodavatele. Jasno by mohlo být již během několika týdnů.
Měnit by se mohla začít i tvář svitovského areálu. Záleží však na tom, zda se akcie a pohledávky za skupinou Svit podaří magistrátu a jeho partnerům získat.

Na podzim opět k volbám

Po čtyřech letech se změní krajské zastupitelstvo. Lidé půjdou na podzim volit pětačtyřicet nových zástupců kraje. Volit se bude i nový senátor ve zlínském obvodě, protože senátorce za ČSSD Aleně Gajdůškové končí funkční období. Velmi pravděpodobným lídrem krajských voleb je za ODS současný hejtman Libor Lukáš. Jisto mají lidovci, které bude vést Jindřich Ondruš, a ČSSD s lídrem Stanislavem Mišákem.

Dětská olympiáda i filmový festival

Kulturní a společenský život letos zajistí akce, jako je dětská zimní olympiáda, kterou hostí několik měst Zlínského kraje. Koná se od 27. ledna do 1. února a zúčastní se jí na tisíc mladých sportovců.„Žáci základních škol z celé republiky poměří své síly v devíti sportovních disciplínách,“ podotkl náměstek hejtmana Zlínského kraje Josef Slovák. Soutěžit budou třeba v krasobruslení nebo skocích na lyžích.

Už poosmačtyřicáté bude ve Zlíně Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Film festival Zlín. Letošní novinkou akce pořádané od 1. do 8. června je to, že se bude konat v nově otevřeném obchodně-kulturním centru Zlaté jablko na zlínském náměstí Míru. Diváci se mohou těšit na dny britské kinematografie anebo novou Cenu diváka pro nejlepší hraný a animovaný film představovanou porcelánovým Zlatým jablkem.

Luhačovice očekávají rozhodnutí UNESCO

Letos se také rozhodne o tom, zda bude na seznam světového dědictví UNESCO připsáno lázeňské město Luhačovice. To se pyšní secesními stavbami věhlasného architekta Dušana Jurkoviče. „Rozhodne se v létě na zasedání v kanadském Quebecu. Očekáváme to s napětím,“ netajil se místostarosta Luhačovic Roman Lebloch.