Jinak si totiž nebyl schopen vzít legálně volno, řekl ČTK muž, který pracuje jako anesteziolog na resuscitačním oddělení a zároveň je členem předsednictva lékařského odborového klubu Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Podle něj je protest možností, jak upozornit na podfinancování zdravotnictví státem.

„S peticí se ztotožňuji, a tak se ji snažím podpořit. Tím, že daruji krev, se legálně v tento den věnuji sobě, jak nám doporučil pan doktor Kubek (Milan, prezident lékařské komory). Věnuji ji sice pacientům, ale mám z toho dobrý pocit, takže to v podstatě dělám pro sebe," řekl s úsměvem muž, který ve zdravotnictví pracuje 25 let.

Podle Mašlíka si řada dalších lékařů vzala dovolenou a tráví jarní prázdniny se svými dětmi. „Péče je ale v každém případě zajištěna, pacienti nejsou ohroženi," ujistil Mašlík.

Protestní kampaň se tak v nemocnici projevila jen tím, že se lidé mají možnost připojit k protestní petici. Akce, kterou organizuje lékařská komora s lékařskými odbory upozorňuje na podfinancování zdravotnictví.

„Nás tlačí management, protože je sám tlačen zřizovatelem, kterým je kraj, k tomu, abychom šetřili. Ale ono opravdu není šetřit kde. Primáři už z toho maximum vyždímali a ušetřili. Není v moci nás lékařů, takzvaných pěšáků, stlačit náklady. My je neovlivníme, ceny určuje někdo jiný," uvedl Mašlík.

Poukázal na nedostatečné platby státu za jeho pojištěnce, děti, důchodce a nezaměstnané. Podle Mašlíka chtějí lékaři také léčit podle svých znalostí a svědomí, a ne podle diktátu úředníků zdravotních pojišťoven a ministerstva. Podle lékařů navíc kvůli reformám zdravotní pojišťovny dají na léčení méně peněz, což se projeví ve zhoršení dostupnosti péče, třeba se prodlouží čekání na operaci. Budou se údajně rušit ambulance i některá oddělení v nemocnicích, lidé to budou mít k lékaři dál. Zaplatí prý více i za léky.

Lékaři peticí ve svých ambulancích oslovují i své pacienty. Podle ministra je ale zneužívají tím, že je zatahují do svého boje o peníze. Lékaři však tvrdí, že jen informují o stavu zdravotnictví, které si lidé platí ze svých daní, a mají tak právo o něm spolurozhodovat.

Podle zprávy projednané vládou stoupnou letos výdaje zdravotních pojišťoven o 1,5 procenta na 230,849 miliardy korun. Systém má podle Hegera navíc ještě rezervy v tom, že se péče poskytuje nadbytečně a léků se předepisuje víc, než pacienti zkonzumují.