Perlou Zlínska za rok 2019 v kategorii Pekařské a cukrářské výrobky se může pochlubit Hana Bellová. Získala ji za Kdoulový chlebell.

„Chlebell je nasladko pečený celozrnný chlebíček s vysokým podílem ovoce nebo zeleniny jako je třeba zapomenutá kdoule nebo dýně, ale i banán, citrón, brusinky, mrkev nebo cuketa,“ přiblížila vítězka.

Rodinná firma peče celou řadu výrobků, které lze využít na snídani, svačinu na cesty, ale i jako zajímavý zákusek.

Vítězové jednotlivých kategorií převzali ocenění a certifikáty 21. září 2019 při příležitosti Dne Zlínského kraje z rukou hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka, ale i ministra zemědělství Miroslava Tomana nebo prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska.

Toman: Važme si lokálních potravin

„To, jak se bude dařit českým zemědělcům, záleží na vás, na spotřebitelích,“ vyzval ministr Toman všechny přítomné k nákupu českých a lokálních potravin.

„Neměli bychom dovážel maso ze Španělska do České republiky, ani z Karlových Varů do Zlínského kraje. Měli bychom věřit, že naše potraviny jsou ty nejlepší,“ přidal prezident Agrární komory ČR.

Krajská radní Margit Balaštíková také veřejnosti doporučila, aby nakupovali regionální potraviny. „Buďme na ně hrdí,“ uvedla.

„Cílem této soutěže je poukázat na lokální zpracovatele a vyzdvihnout jejich práci. Vyrábějí kvalitní potraviny z českých surovin,“ komentoval Jiří Čunek. Sám je prý vděčný strávník. „Moje žena říká, ten sní naprosto všechno,“ smál se. Rád oběd zakončí sladkou tečkou. „Jsem na sladké,“ přiznal.

Ručně připravovaná tlačenka

Jeho náměstek Jiří Sukop pak uvedl, že velmi rád nakupuje v řeznictví Žabčík. „Jejich klobásky i tlačenka jsou opravdu výborné,“ uvedl.

Milan Žabčík tlačenku speciál oceněnou značkou Regionální potravina vyrábí tradičním způsobem. „Je pouze z vepřové plece, vepřových kůží a vývaru s přidáním koření,“ uvedl vítěz kategorie mastný výrobek tepelně opracovaný. Přidává jen mletý pepř, majoránku, česnek a sůl. Výrobek je zpracován ručně. „Maso je ručně krájeno a plněno do střev,“ uvedl Žabčík, který za své výrobky získal i mnohá jiná ocenění.

Perla Zlínska
Do soutěže Perla Zlínska se za rok 2019 přihlásilo 139 výrobků od 40 žadatelů, na akademické půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně se rozhodovalo o vítězích soutěže Regionální potravina 2019. Soutěž vyhlašuje Agrární komora Zlín spolu se Zlínským krajem.

Regionální potravina
O značku Regionální potravina se ucházelo 138 produktů od 39 výrobců. Jde o projek Ministerstva zemědělství určený na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců.

Jak vznikl Chlebell?

Chlebelly se pečou v papírových formách, pak se zavakuují a vydrží tak 10 dní čerstvé. Téměř všechny recepty pochází z amerického jihu.

„Jsou to recepty manželovy rodiny,“ přiblížila vítězka kategorie Pakařské a cukrářské výrobky včetně cukrovinek soutěže Perla Zlínska Hana Bellová.

Anglicky se těmto výrobkům říká "bread", neboli chleba. Například "banana bread", coby banánový chleb nebo "quince bread", kdoulový chléb.

„Všichni pak hned vědí, že jde o výrobek pečený nasladko,“ vysvětlila.

V češtině ale slovo "chleba" funguje jinak. „Chléb je v češtině slaný, ne sladký,“ přiblížila.

Výraz banánový chleba tak použít nechtěli. „Hodně jsme si s tím lámali hlavu, až manžela napadlo "Chlebell",“ doplnila vítězka. Došlo tak se spojení slov chleba a počátku jejich příjmení.

Regionální potravina Zlínského kraje 2019 

1. Masné výrobky tepelně opracované

Tlačenka speciál, Milan Žabčík

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Nevyhlášeno

3. Sýry včetně tvarohu

BIO Sýr s bílou plísní, JAVORNÍK - CZ s.r.o.

4. Mléčné výrobky ostatní

Kefírové mléko meruňkové, Mlékárna Valašské Meziříčí, spol. s r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Pšeničný chléb se špaldou, Radek Císař

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Staročeský medovník, MEDOKS, s.r.o.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

JAROŠOVSKÝ LEŽÁK 12%, Jarošovský pivovar a.s.

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

TALAŠOVO KYSANÉ ZELÍ, Jiří Talaš

9. Ostatní

Včelí med z období květu lípy, Ing. Karel Kolínek

Perla Zlínska 2019

Masné výrobky tepelně opracované, trvanlivé a ostatní masné výrobky včetně polotovarů

Vítězné výrobky: Oravská slanina Šerý – Radek Šerý

Grand šunka – Voma s.r.o.

Lhotská šunka od kosti – Řeznictví Singer s.r.o.

Výrobky z ovčího mléka a skopového masa (zahrnuje maso ovčí, jehněčí)

Vítězný výrobek: NEHODNOCENO

Mléko, mléčné výrobky a sýry včetně tvarohů a výrobků z nich

Vítězné výrobky: Kozí kefír – Martin Vlček

Kozí sýr brynza – Zerlina s.r.o.

Pekařské a cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Vítězné výrobky: Kdoulový chlebell – Hana Bellová

Staročeský medovník oříšek – MEDOKS s.r.o.

Med

Vítězný výrobek: Med dvoubarevný – Jiří Jasenský

Nápoje alkoholické a nealkoholické

Vítězné výrobky: Slivovice – Veselý Grunt s.r.o.

Pivo sváteční polotmavé – Pivovar Záhlinice

Maxmilian polotmavý speciál 13 %-Pivovar Kroměříž s.r.o.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Vítězný výrobek: Cibule – Jiří Talaš

Meruňka s karamelem – Renata Zezulová

Ostatní potravinářské výrobky

(zahrnuje ostatní výrobky, které nebylo možno zařadit do shora uvedených kategorií)

Vítězné výrobky: Jablečný ocet Zlaté jablíčko – Evžen Uher

Bramborové halušky – Josef Martinek

Na Cenu hejtmana Zlínského kraje je navrženo ocenění panu Jiřímu Talašovi za zelinářské výrobky – kysané zelí bílé a červené, cibule a česnek.