„O vítězích v kategoriích záchranář, policista, ostatní složky Integrovaného záchranného systému a občanské projekty rozhodovala nestranná komise. O vítězi kategorie občan a dětská cena rozhodli lidé v hlasování," vysvětlila Nikola Valiánová, manažerka projektu.

Zatímco od pracovníků složek Integrovaného záchranného systému se pomoc v nouzi či v ohrožení života tak nějak očekává, v případě veřejnosti jde skutečně o čin hodný obdivu. Zvláště když sami ocenění svůj čin za nic výjimečného nepovažují.

Veřejnost tak ohromil příběh Marka Mahdala z Bánova na Slovácku, který zachránil v prosinci život řidiči, jenž sjel autem z vozovky a narazil do zídky. Vozidlo bylo nárazem vymrštěno do výšky a z podvozku mu vyšlehly plameny. Pak dopadlo na střechu a začalo celé hořet. Pan Mahdal neváhal ani minutu, zastavil své auto a běžel na pomoc osobě ve vraku. Jeho odvážné jednání ohromilo širokou veřejnost. Ta mu v hlasování přiřkla Cenu Salvator v kategorii občan.

Speciální cena Zlínského deníku

„Veřejnost rozhodovala v měsíc trvajícím hlasovacím období i o vítězi dětské ceny. Získal ji velmi statečný Petr Baričiak," doplnila Valiánová. Patnáctiletý Petr se se svou mladší sestrou vracel jednoho nedělního odpoledne domů, stejnou cestou jako už tolikrát. Tehdy se ale stalo něco, co by nikdo z nás nechtěl zažít. Petr uslyšel výkřik. Otočil se a spatřil ženu, která bez dechu a zakrvácená ležela na zemi. Zřejmě vypadla nebo vyskočila z okna. Ač byl Petr nejprve v šoku, zachoval chladnou hlavu, okamžitě zavolal záchrannou službu, která mu poradila, jak podat ženě první pomoc, a zůstal u ní až do příjezdu sanitky.

Speciální cenu připravil i Zlínský deník. Tu si odnesl primář neonatologického oddělení zlínské nemocnice Jozef Macko. Svým přístupem již mnoho let pomáhá nejen novopečeným maminkám, ale hlavně čerstvě narozeným dětem.