„Gruzínci byli vděční, že jim přijel někdo pomoci, situace však byla velmi emočně vypjatá, všichni plakali. Byly to hodně silné emoce, vidět tu zkázu zahrady, ale věděli jsme, do čeho jdeme, tak jsme se pustili hned do práce," říká zlínský člen českého záchranného týmu Roman Vrzal.

Jejich hlavní úkol zněl jasně: zjistit mrtvá zvířata, otevírat zavřené klece. Brodili se po prsa v bahně a společně vytahovali z metr a půl hlubokého bahna uhynulá zvířata.

Roman Vrzal, ošetřovatel ze zlínské zoo pomáhal v Tbilisi

„Medvědi, tygři, vlci, jaguáři, opice, hodně ptáků, bylo to velmi náročné," popisoval obraz zkázy této zoo pracovník zlínské zoologické zahrady. Dodal, že jejich tým vytáhl stovku uhynulých zvířat, celkem tbiliská zoo přišla o víc jak polovinu z celkového počtu. Celý objekt podle Vrzala hlídala armáda.

Roman Vrzal měl v pondělí po záplavě právě službu a protože jde o zkušeného pracovníka zlínské zoologické zahrady, neváhal její ředitel Roman Horský ani chvíli. Ještě ten den večer byl Roman Vrzal společně s kolegou z ústecké zoo a pěti kolegy z pražské zoo na letišti a společně vyrazili směr Tbilisi.

„Bylo to hrozně rychlé, ještě v pondělí mi volal ředitel pražské zoologické zahrady: „Jsou hrůzy v Tbilisi, musíme se k tomu nějak postavit jako Unie zoologických zahrad – řekl mi. Na místo jsem proto poslal člověka, který umí spoustu věcí, které se tam budou hodit, který používá zdravý selský rozum a umí si poradit, proto volba padla na Romana Vrzala," uvedl Horský. Podle něj to byly velice akční chvíle.

Pomoc českých zoologických zahrad zničené zoo v Tbilisi neunikla pozornosti v Evropě ani ve světě a dočkala se uznání.

„Postoj českých zahrad byl významně oceňován evropskou i světovou asociací zoologických zahrad, že jsme tak rychle zareagovali," uvedl ředitel zoo Lešná. A není se čemu divit, vždyť tento tým odcestoval z Evropy jako jediný.

„Ještě dorazil tým veterinářů z Izraele, ale ti už tam neměli tolik práce,"doplnil Roman Vrzal. Nejtěžší podle něj na této misi bylo vypořádat se s tím, jak zahrada vypadala a se smutkem pracovníků tbiliské zoo i místních obyvatel. Jak uvedl, odnesl si v mysli i další zážitek, na který nezapomene.

„Hledali jsme v kleci s tygrem kde bylo bahna až po pás, pak jsme zjistili, že v kleci jsou roztažené mříže. Později jsme dostali zprávu, že tygr utekl a na místě, kde jsem ho před pěti minutami hledali napadl a usmrtil zaměstnance zoo," popsal dramatické chvíle Vrzal.

„Myslím si, že zahrada nebude na vyplaveném místě obnovena, ta další bude blízko moře na novém pozemku," podotkl ředitel Roman Horský.

Jak vysvětlil, nedávno právě tbiliská zoo ještě před povodní vyhledávala nové prostory, kam by se přestěhovala. Na té nové se možná v budoucnu budou podílet i naše české zoo. Jednou z projednávaných možností, je podle Romana Horského ta, že některé naše zahrady do ní přispějí zvířaty.

„Budou mít šanci začít znovu," doplnil Roman Horský s tím, že zahrada v Tbilisi měla kvalitní pracovníky a šlo o výbornou zoo. „Je to v jejich kultuře, je velká šance, že se zahrada postaví znovu" dodal Horský.