Ve Zlíně se po roce opět konala soutěž v netradičních sportovních disciplínách. Titul obhájily děti ze ZŠ Okružní ve Zlíně. Fandit přijelo přes tisíc žáků ze Zlínského i Trenčínského kraje.

Spontánní děti přivítaly bouřlivými ovacemi i primátora Zlína Miroslava Adámka a jeho púchovského kolegu Rastislava Heneka. Primátorům děti předvedly trojnásobnou mexickou vlnu a pomocí zářících mobilů i světelnou choreografii.

„Nejsem na této akci poprvé, ale vždy jsem unešený naprosto úžasnou atmosférou. Přijde mi, že fandíte rok od roku lépe," vysekl malým fandům poklonu Miroslav Adámek, primátor Zlína.

Také jeho kolega nebyl na akci poprvé. Prvně se jí však zúčastnil jako primátor Púchova. Dříve jezdil jako pedagog.

„Vorvaň je skvělá akce s úžasnou atmosférou. Když tuto akci lidem u nás popisuji, nechtějí mi věřit. Rádi bychom podobnou akci na oplátku uspořádali i u nás v Púchově. Proto jsem také dnes s sebou přivezl lidi, kteří budou mít organizaci na starosti. Načerpáme inspiraci," prohlásil primátor slovenského Púchova Rastislav Henek. Letošního klání se zúčastnilo 27 škol.

„Velmi nás těší, že školy mají o naši soutěž stále zájem. Bereme to jako významnou zpětnou vazbu, protože je spousta jiných možností, jak opustit školní lavice. A oni stále jezdí na Vorvaně i přesto, že si musí hradit všechny náklady spojené s účastí samy," svěřil se ředitel soutěže Přemek Elšík, přičemž dodal, že školy samozřejmě neplatí startovní ani jiný poplatek.

Předsedkyní poroty byla letos Kamila Nováková, preventistka kriminality MP Zlín. Ostatně zlínští strážníci pro Zlínského vorvaně vymysleli i jednu z oblíbených disciplín. Jedná se o disciplínu s názvem chyťte zloděje.

„Tato soutěž je skvělá i v tom, že se děti naučí kolektivní spolupráci a smyslu pro fair play," doplnila Kamila Nováková.

Vítězství zůstalo stejně jako loni ve Zlíně. Titul obhájily děti ze ZŠ Okružní. Nejlepší fandění pak předvedli žáci ze ZŠ Újezd. (ex)