„Vadilo mi politikaření"

„Důvodů pro mé rozhodnutí byla opravdu spousta a nejde určitě o rozhodnutí ze dne na den, dlouhodobě jsem je zvažovala. Vadilo mi opakované zasahování do mých kompetencí, politikaření a nekompetentnost některých kolegů," sdělila Zubalíková a opřela se také do nedostatečné komunikace. Nepřijatelná pro ni údajně byla vzájemná neinformovanost mezi jednotlivými členy rady.

„A to ať už záměrná, či způsobená nedůsledností, propastný rozdíl ve stylu a efektivitě práce, kterou považuji na rozdíl od svých kolegů za samozřejmou. Došla jsem k jednoznačnému rozhodnutí, že v takovém prostředí nechci dále pracovat," vyjádřila se Zubalíková, kterou situace na radnici dokonce dovedla až k rezignaci z postu ve straně TOP 09, stejně jako k odchodu ze společného zastupitelského klubu TOP 09/Starostů a nezávislých a Zlínského hnutí nezávislých.

„Mé členství v zastupitelském klubu bylo k mé lítosti spíše formální, protože klub se nescházel, a pokud se scházel, nebyla jsem do něj zvána. Co se týká TOP 09, tam jsem necítila zastání a ani problémy, na které jsem upozorňovala, nebyly řešeny. Paradoxně tak odcházím z organizace, již jsem ve Zlíně pomáhala zakládat," podotkla Zubalíková, která se za své jedenapůlroční působení v Radě města Zlína zasadila například o navýšení kapacity mateřských škol, realizaci rekonstrukcí a oprav školských zařízení či zavedení počítačového systému na veřejné zakázky.

Po odchodu dvou radních zůstává v radě Zlína devět členů, což je ze zákona možné. Ten ukládá pouze to, že musí být jejich počet lichý. Koalice stran TOP 09/STAN, hnutí M.O.R., KDU-ČSL a ZHN bude o vyřešení situace teprve jednat, ale podle primátora Miroslava Adámka je pravděpodobné, že dojde ke snížení počtu členů rady ze současných 11 na devět.

„Po roce a půl našeho působení na radnici si tento model dokážu představit. Výhodný by byl i z hlediska snižování nákladů na chod radnice, šlo by o další z dílčích kroků, které v tomto směru děláme. Kompetence končící paní náměstkyně by si převzal některý z kolegů nebo přímo já. Nechci ale předbíhat. V každém případě budeme s Alenou Zubalíkovou nadále spolupracovat," ujistil Adámek.

Primátor: Děkuji

Zároveň okomentoval také důvody Aleny Zubalíkové k odchodu z rady.

„Rada města se rozhoduje na základě většinového hlasování. Který návrh získá více hlasů, ten projde. Tento způsob nemusí každému vyhovovat. Za vše, co pro město ve funkci radní vykonala, Aleně Zubalíkové jménem celé koalice děkuji," prohlásil. V zastupitelstvu bude Alena Zubalíková působit i nadále jako nezařazená.

Související:

Jiří Viktorín opustil radu města. Kvůli podnikání

Radu města Zlína opouští Štauderová a Jungmann