Mauzoleum císaře Čchin ze třetího století před naším letopočtem, známé také pod názvem terakotová armáda, patří mezi největší a nejbohatší mauzolea na celém světě.

Hrobka s unikátní konstrukcí se nalézá poblíž čínského města Sian.

„Asi osm tisíc terakotových vojáků je provedeno velmi realisticky. Na jejich nohách se vyskytují dva základní typy obuvi. Jeden byl patrně vyráběn z plsti, druhý z usní. Zajímavostí je to, že stejné typy obuvi jsou jak na nohách vojáků, tak i na nohách důstojníků. S největší pravděpodobností je armáda prvního čínského císaře tou první asijskou pravidelně obouvanou," říká Hlaváček.

Na badatelské povolení čekal několik let. Projektu předcházel výzkum, v němž kolektiv vědců z Ústavu hygieny obouvání zmapoval obuv na sochách starověkých vojáků. „Pořídili jsme fotografické album, poznatky jsme zpracovali. Když jsme se tam pak vrátili, objevili jsme problematiku neobvyklého prokrojení, nezvyklého střihu čínské obuvi. Sepsali jsme proto projekt s tím, že jsme schopni vyrobit repliku obuvi, zadokumentovat jednotlivé typy a ověřit experimentálně příčiny neúspěchu či nedostatků," připomněl počátky vědec.

Badatelé nakonec zjistili, že konstrukční nedostatky spočívají v nepříjemném vyzouvání při chůzi, proto museli tehdejší obuvníci dodatečně opatřovat obuv šněrovacími tkaničkami. Na druhou stranu byl používaný typ obuvi velmi komfortní pro různě široké nohy," přibližuje výsledky bádání Hlaváček.

Rekonstrukce obuvi podle něj porušuje z dnešního pohledu všeobecně respektovaná pravidla. Přesto ale ve své době měla každopádně roli ochrany nohy.

„Kdyby si někdo měl zkusit ujít cvičně na boso třicet kilometrů a stejnou délku z našeho pohledu v nedokonalé obuvi, tak jasný rozdíl tam bude," podotýká vědec.

Repliku plstěné vojenské obuvi předá Petr Hlaváček čínskému velvyslanci jako poděkování, že se zlínská univerzita mohla podílet na projektu zkoumání terakotové armády.

Co byla terakotová armáda

Reprodukce fotografií terakotových vojáků z Xianu.Mauzoleum císaře Čchin ze 3. století př. n. l. známé také pod názvem terakotová armáda patří mezi největší a nejbohatší mauzolea.

Průzkumy potvrdily, že součástí hrobky je již přes 2000 let pod zemí pohřbená armáda více než 8000 terakotových válečníků z období kolem roku 220 př. n. l. rozmístěná celkem ve čtyřech podzemních koridorech.

K nalezení celého komplexu, který je považován za osmý div světa, došlo náhodou v březnu 1974 se rolníci při kopání studny propadli do starověké chodby. Její stěny se začaly hroutit a oni stáli obklíčeni terakotovými vojáky v plné zbroji. Archeologové během několika hodin naleziště zapečetili.

Znovu zasypali vykopané jámy a celé dva roky se nikdo nesměl k nalezišti přiblížit. Zdroj: Wikipedie