„Jedná se o takzvaný protichemický polygon, jenž by měl simulovat například požár na uzavřeném místě, kouř, hluk, světelné efekty a další situace, kterým při zásazích musejí denně hasiči čelit,“ popsal nově vznikající prostory velitel valašskokloboucké stanice Jiří Ovesný.

„Hasičům bude navíc k dispozici tělocvična k rozcvičení, tepelná komora, kde se požárníci zahřejí, a potom samotné cvičiště. Zájemci mohou využít i překážkovou dráhu a vybavení pro nácvik s dýchacími přístroji,“ dodal Ovesný.

Výcviková hala vznikne ve druhém patře současné hasičské stanice ve Valašských Kloboukách. Dokončena by měla být v prosinci letošního roku. Podle Ovesného pak výcvikové prostory budou sloužit jak dobrovolným, tak profesionálním hasičům z celého Zlínského kraje. Náklady na realizaci tohoto projektu se pohybují kolem třiadvaceti milionů korun. Cvičné trenažéry tohoto typu jsou pouze tři v celé republice.

Trénink v jednom z nich vyzkoušel i profesionální hasič Josef Šerý z Valašských Klobouk. „Byl jsem na trenažéru ve Frýdku-Místku, ale myslím si, že valašskoklobucký bude daleko větší a bude mnohem dokonalejší. Umožní nám připravit se lépe na situace, se kterými se denně setkáváme,“ řekl Šerý.

Budování ojedinělého výcvikového střediska podporují i valašskokloboučtí radní. „Pro naše město je to další významné rozšíření možností. Trenažér by navíc mohli v budoucnosti využívat například i hasiči z Trenčianského kraje,“ řekl místostarosta Valašských Klobouk Karel Šoman.

Nový cvičný areál vítá i Okresní sdružení hasičů ve Zlíně. „Je to určitě dobrý nápad. Jednak zde mohou jednotlivé sbory cvičit a také díky kompletní výbavě je to ideální místo pro pořádání různých krajských a okresních hasičských soutěží,“ řekla náměstkyně starosty Okresního sdružení hasičů ve Zlíně Andrea Kattauerová.